Türkiye ekonomisinde yaşanan durgunluk, ticarette kullanılan çeklerde ciddi sorunlara yol açtı. Bu yıl, karşılıksız çıkan çek sayısı ve tutarı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla rekor bir artış gösterdi. İcra dosyalarının sayısında da büyük bir artış yaşandı.

Karşılıksız Çekler ve Senetlerde Büyük Artış

Çeklerde Dikkat Çekici Yükseliş

Bu yıl, Ocak-Ekim döneminde 43,7 milyar lira tutarında 122 bin 220 çek karşılıksız çıktı. Karşılıksız çıkan çeklerin sayısında yüzde 18, tutarında ise yüzde 171,3 oranında artış yaşandı.

Protesto Edilen Senet Sayısında Azalma, Tutarında Artış

Aynı dönemde, 181 bin 336 senet vadesinde ödenmediği için protesto edildi. Protesto edilen senet sayısı yüzde 27,5 oranında azalırken, bu senetlerin parasal tutarı yüzde 37,7 oranında artarak 13,6 milyar lira oldu.

Finans Uzmanının Değerlendirmesi

"Piyasada yeterince para olmayınca, kredilere erişimde bir zorluk oluşunca, aynı zamanda perakende başta olmak üzere belli ticari alanlarda yavaşlama gerçekleşince ödemeler zorlaşıyor. Ve karşılıksız çeklerde bir artış oluyor." - Dr. Murat Kubilay

Uluslararası Finans Uzmanı Dr. Murat Kubilay, yaşanan bu artışın piyasadaki para sıkıntısından ve kredi erişim zorluklarından kaynaklandığını belirtiyor.

İcra Dosyalarında Ciddi Artış

İcra Dosya Sayısında Rekor Artış

1 Ocak-24 Kasım 2023 tarihleri arasında, icra dairelerine gelen yeni dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 61,3 oranında artarak 12 milyon 341 bini buldu.

karşılıksız çek, protesto edilen senet, icra dosyaları, ekonomik durgunluk, finans uzmanı yorumları, ticaret, ekonomi, Türkiye

Editör: Fırat Çelik