Ekonomi

Kendi miras payınızı başkasına devredebilir misiniz? İşte İslam Miras Hukuku!

Mirasınızı paylaşmak mı istiyorsunuz? Miras hakkınızı başkasına devredebilir misiniz? İşte İslam miras hukukuna dair merak edilen soruların yanıtı...

Abone Ol

Bir kimse, miras hakkını başka birine devredebilir mi? İşte, islam miras hukuku hakkında bilmeniz gereken  önemli detaylar...

Miras, toplumsal ilişkilerde sıkça karşılaşılan hatta sorun ve kavgalara yol açan konulardan biridir. Birçok insan, kendisine kalan mirası nasıl kullanabileceği, devredip devredemeyeceği gibi sorularla karşı karşıya kalır. 

Kendi miras payını başka bir varise ya da üçüncü bir kişiye devretmenin hukuki durumu gibi merak edilen konular vardır. Bu makalemizde, kişinin miras hakkını devretme ve feragat etme konularını paylaşacağız.

 Din İşleri Yüksek Kurulu'nun bu konudaki açıklamalarını sizler için derledik.

Varisler kendi miras paylarını devredebilir mi?

Miras payı, mirasçıların en temel haklarından biridir. Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 2017 tarihli açıklamasına göre, bir kişi kendi miras hakkını kısmen ya da tamamen başka birine devredebilir.

Bu devrin hukuki dayanağı, mirasın kişinin hakkı olması ve bu hakkın serbestçe tasarruf edilebilmesidir.

"Kişi dilerse diğer vârislerin tamamı ya da herhangi biri lehine kendi miras payından feragat edebilir.Bir kimse kendisine miras olarak intikal eden hakkını kısmen ya da tamamen diğer mirasçılardan birine veya bir yabancıya hibe edebilir. Çünkü bu mal onun hakkıdır." - Din İşleri Yüksek Kurulu, 12.07.2017

Mirasçılar karşılıklı rıza ile taksim yapabilir mi?

İslam Miras Hukuku ve yasalarda belirlenen payların dışında; Mirasçılar, aralarında karşılıklı rıza göstererek mal paylaşımı yapabilirler. Bu paylaşım, maddi ya da manevi bir baskı olmaksızın gerçekleştirilmelidir.

Kişi, kendi payından kısmen ya da tamamen feragat ederek diğer mirasçıların lehine bu paylaşımı yapabilir.

Lehine feragat edilen miras payı nasıl paylaştırılır?

Bir kişi, diğer mirasçılardan biri veya tamamı lehine miras payından feragat edebilir. Eğer feragat sadece bazı mirasçılar lehine yapılacaksa, feragat edenin payı ayrılır ve o pay, lehine feragat edilen mirasçılara devredilir.

Ancak tüm mirasçılar lehine feragat edilecekse, bu adım gerekli değildir. Bu işlem, sözlü olarak yapılabileceği gibi yazılı olarak beyan edilmesi de tavsiye edilir.

"Kişi dilerse diğer vârislerin tamamı ya da herhangi biri lehine kendi miras payından feragat edebilir. Ancak mirasçılardan belirli bir kısmı lehine feragat edecekse, önce feragat edenin payının ayrılıp bu payın, lehine feragat ettiği mirasçılara verilmesi gerekir." - Din İşleri Yüksek Kurulu, 12.07.2017

Feragat ve hibe işlemi nasıl yapılmalı?

Feragat ve hibe işlemleri hem sözlü hem yazılı olarak yapılabilir. Ancak ileride hukuki bir sorun yaşanmaması için resmi ve yazılı olarak yapılması daha isabetli olacaktır.

Feragat işlemi, genellikle bir noter huzurunda düzenlenen bir sözleşme ile gerçekleştirilir.

Her iki işlem de, miras paylaşımında sık karşılaşılan bir durumdur ve kanunlar çerçevesinde mümkündür.

Sonuç olarak, bir kişi kendi miras payını başkasına devredebilir. Bu devrin hem hukuki hem de ahlaki çerçevede dikkatle yapılması, taraflar arasında anlaşmazlık çıkmaması açısından önemlidir.

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!