Asayiş

Kılıçdaroğlu'na Saldırı Davasında İstenen Cezalar Açıklandı

Kayseri'den kiraladıkları minibüsle eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başlattığı yürüyüşe katılanlara saldırı planladıkları iddiasıyla yargılanan sanıkların davası devam ediyor. Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden yargılanan 18 sanık için savcı, mütalaasını açıkladı.

Abone Ol

Kayseri'den kiraladıkları minibüsle eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başlattığı yürüyüşe katılanlara saldırı planladıkları iddiasıyla yargılanan sanıkların davası devam ediyor. Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden yargılanan 18 sanık için savcı, mütalaasını açıkladı.

Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, savcının mütalaasına göre sanıklardan O.K. için "tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından ceza isteniyor. E.E.'nin "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs" suçlarından cezalandırılması talep edilirken, F.Ö.'nün etkin pişmanlık kapsamında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan ceza alması istendi. Diğer sanıkların ise beraatı talep ediliyor.

Mahkeme heyeti, avukatların yazılı savunma için süre istemesi üzerine duruşmayı erteledi.

Olayın Detayları

Olay, 5 Temmuz 2017 tarihinde gerçekleşti. Kayseri'den kiralanan minibüsü, Kılıçdaroğlu'nun İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasına tepki olarak başlattığı yürüyüşe katılanların üzerine sürerek saldırı planladığı belirlenen O.K., Kocaeli'nde organizasyon güzergahında yakalanmıştı. Soruşturma kapsamında Kayseri ve Kocaeli'de 26 zanlı daha gözaltına alınmış, şüpheli M.K. ise yakalanamamıştı. Terör örgütü DEAŞ'ın sözde emiri olduğu belirtilen O.K.'nin de aralarında bulunduğu 5 sanık hakkında "Anayasa'yı ihlal" ve "tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs" suçlamalarıyla dava açılmıştı. 7 Şubat 2019'da karara bağlanan davada, O.K.'ye 14 yıl 7 ay 15 gün, 24 sanığa ise 4 yıl 2 ay ile 21 yıl 9 ay arasında değişen hapis cezaları verilmişti. İki sanık beraat ederken, firari M.K.'nin dosyası ayrılmıştı.

Tanık ve müşteki avukatlarının itirazı üzerine, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Ceza Dairesi, 21 sanık hakkındaki kararı hukuka uygun bulmuştu. Ancak, yargılama sürecinde avukatları bulunmayan sanıklar S.K., C.K., B.K., B.Ç., A.K. ve Ş.O.'nun dosyası ayrılarak yeniden yargılanmak üzere yerel mahkemeye gönderilmişti. Bu sanıklar, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Tarafların davayı Yargıtay’a taşımasının ardından, dosyaya bakan 3. Ceza Dairesi, 18 sanık hakkındaki kararı, bazı sanık avukatlarının karar duruşmasına mazeretle katılmaması, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak isteyen sanıkların dilekçelerinin dikkate alınmaması ve bazı sanıkların örgütsel faaliyetleri tespit edilememesine rağmen ceza verilmesi gerekçeleriyle bozarak dosyayı yerel mahkemeye geri göndermişti.