Müslümanlar, haram olan iş, mal veya hizmet üretiminde doğrudan veya dolaylı olarak yer alamazlar. Bu kapsamda, haram işler için gayrimenkul kiralamak da caiz değildir.
Günah ve düşmanlıkta yardımcı olunmaz
Allah Teâlâ şöyle buyurur: "İyilik ve takvada yardımlaşın, günah ve düşmanlıkta yardımlaşmayın." (el-Mâide, 5/2). Bu, Müslümanların sadece hayırlı işlerde işbirliği yapmaları gerektiğini belirtir.
Kumarla, Faizle ve içkiyle ilgili tüm ticari faaliyetler haramdır
Resûlullah (s.a.s.), faizle ve içkiyle ilgili işlemlerde yer alan kişilere lanet etmiştir. Bu, haram işlere her türlü katkının yasaklandığını gösterir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) haram olan bir şeyin kullanımını, üretimini ve bu konuda başkasına aracı olunmasını kesin olarak yasaklamıştır.
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) faizi yiyene, yedirene, sözleşmesini yazana ve şahitlik edene lanet etmiş, ‘Onlar bu günahta eşittirler.’ buyurmuştur (Müslim, Müsâkât, 106)
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) aynı şekilde içki konusunda da sekiz kişiye Allah tarafından lanet edildiğini belirtmiştir. İçki konusunda lanet edilen sınıflardan biri de içki taşıyıcılarıdır. (Ebû Dâvûd, Eşribe, 2
Haram işlere aracılık eden de günaha girer
Kuran-ı Kerim'de, haram işler için aracılık yapmanın da günah olduğu belirtilmiştir: "Kim iyi bir işe aracılık yaparsa, onun da o işten nasibi/sevabı vardır. Kim de kötü bir işe aracılık yaparsa onun da o günahtan bir nasibi/sorumluluğu vardır." (en-Nisâ, 4/85).
Haram işlerde kullanacağını biliyorsan kiraya verme
Gayrimenkulün, haram işler için kullanılacağı bilinen kişi ya da kurumlara kiralanması, zaruret olmadıkça dinen caiz görülmemektedir.
Kiraya verilen yer sonradan haram işlerde kullanılmaya başlanmışsa kira sözleşmesi sonlandırılmalıdır.
"Bir Müslüman, haram olan iş, mal veya hizmet üretimini kendisi yapamayacağı gibi bunları yapacak kişiye de gayrimenkulünü kiraya veremez."
Demek ki faiz, tefecilik, fuhuş, içki, kumar vb haram işlerde kullanılmak üzere evimizi, dükkanımızı, mülkümüzü kiraya verirsek biz de işlenen haram ve günaha ortak olmuş oluruz.
Bu durum, Müslümanların hem kendi davranışlarından hem de sağladıkları imkanlardan sorumlu olduklarını yansıtır.
Din İşleri Yüksek Kurulu, bu konudaki kararını 02.11.2022 tarihinde açıklamış ve Müslüman toplumu bu tür haram işlemlerden kaçınmaları konusunda bilgilendirmiştir.