Soğuk kış günlerinde vücudu ısıtan, içindeki zengin besinlerle adeta bir şifa kaynağı olan paça çorbası ve kibe mumbar, Diyarbakır'da vatandaşların vazgeçilmezi haline geldi. Tarihi 1960'lara dayanan ve üç kuşaktır süregelen bir lezzet yolculuğu, bu kış aylarında satışları yüzde 100'e kadar artıran bu geleneksel yemekler hakkında neler bilmeliyiz?
Lezzetin ve Sağlığın Sırrı: Paça ve Kibe Mumbar
Diyarbakır'ın Soğuk Kışlarında Bir İyilik Kaynağı: Paça Çorbası
Paça çorbası, özellikle kış aylarında insan vücuduna faydalarıyla biliniyor. İçerisinde bulunan ayak paça, kırık ve çıkıklar için şifa kaynağı olarak görülüyor. Ayrıca paçanın içindeki beyin, özellikle çocukların gelişimine katkı sağlıyor. Soğuk algınlığına karşı koyan kemik suyu ise bu çorbanın vazgeçilmez bir bileşeni. Diyarbakırlılar, kışın bu lezzeti her gün tüketerek hastalıklardan korunuyor.
Tescilli Karacadağ Pirinciyle Hazırlanan Lezzet: Kibe Mumbar
Özel bir hazırlık sürecinden geçen ve Diyarbakır'ın volkanik Karacadağ eteklerinde yetişen pirincin eşsiz lezzetiyle buluşan kibe mumbar, soğuk kış günlerinde mükemmel bir lezzet ve sağlık kaynağı sunuyor. İçerisine eklenen baharatlar ve özenle hazırlanan sos, bu yemeği sadece lezzetli değil aynı zamanda sağlıklı bir seçenek haline getiriyor.
Müşteri Deneyimleri: Paça ve Kibe Mumbarın Faydaları
Dededen gelen lezzetli tarifleri müşterilerine sunduklarını dile getiren Onur, “3 kuşaktır kelle paça sektöründeyiz. Deden babaya, babadan oğullara devam ediyoruz. 1960 yılından bu yana Diyarbakır’a hizmet veriyoruz. Yaz aylarında yüzde 60 oranında paça satışı yaparken, kışın bu oran yüzde 100’e çıkıyor. İnsanlarımız kışın paça ve kibe mumbarı çok tüketiyor. Paça bizim için antibiyotik görevi görüyor. İçindeki sarımsaktan, etten ve kemik suyundan dolayı soğuk algınlığına çok iyi geliyor. Böylelikle de paça vücut direncini arttırıyor” dedi.
Onur, “Mesela ayak paça insan vücudundaki kırık ve çıkıklar için tedavi görüyor. Paça içindeki beyin, çocukların gelişimini sağlıyor. 6 yaşına kadar doktorlar da beyinin tüketilmesini tavsiye ediyor. Kemik suyu özellikle direnç için vazgeçilmezdir. Bunun yanında kibe mumbar da yapıyoruz. Bir gün öncesinden kibe mumbarın temizliğini yapıyoruz. Sabahı ise satışa sunmak için önce Karacadağ pirincini kullanıyoruz. İçine bunun yanında baharat çeşitleri de atıyoruz. Hepsini salça ve sosuyla harmanlayıp kaynatıyoruz. 40-50 dakika boyunca kaynadıktan sonra yemeye hazır oluyor. Paça satışlarında kışın günde ortalama 500 tabak oluyor” diye konuştu.
Müşterilerden Ramazan Çokur, "Kelle paça, soğuk algınlığı ve bağışıklık sistemi için olmazsa olmaz yiyeceklerden birisidir. Paça, vücut direncime haddinden fazla iyi geliyor. Allah’a çok şükür soğuk algınlığım 7 senede bir oluyor. Bunun tek sebebi de sarımsak, soğan ve paçadır. Bu üçlü benim vazgeçilmezimdir" diye ifade ediyor.
Diyarbakır'ın tescilli lezzetleri paça ve kibe mumbar, kış aylarında vatandaşların sağlığını koruyan, lezzetiyle damağını şenlendiren eşsiz yemekler olarak öne çıkıyor. Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak bu lezzetleri denemeye ne dersiniz?