Koltuk altı terlemesi vücutta biriken toksinlerin dışarı atılması için gereklidir ve her insanda görülmektedir. Bazı insanlar hava durumuna bağlı, stres kaygı ve endişe gibi duygu değişimlerinde daha fazla terleyebilir. Her insan terler ve terlemenin yoğun olarak meydana geldiği bölümlerin başında koltuk altı gelir. Terlemenin neden olduğu kötü ve rahatsız edici kokular ise bakteri aktivitesi sonucu oluşan kokulardır.
Terleme vücuttaki toksinleri atmak ve vücut ısısını ayarlamak için vücudun başvurduğu yöntemdir. Ancak normal hava sıcaklıklarında bile aşırı bir terleme yaşanıyorsa hiperhidroz rahatsızlığı olabilir.
Koltuk altı terlemesinin nedenlerinden olan utanç, stres, sinirlilik hali ve endişe gibi durumlarda ayrıca yüz kızarması, ellerin terlemesi gibi diğer fiziksel değişimlere de yol açabilir. Böyle durumlarda duyguların kontrol altına almak ve terlemeyi azaltmak için spor yapılabilir ya da rahatlatıcı aktiviteler edinilebilir.
Koltuk Altı Terlemesinin Nedenleri?
- Ter bezlerinin (tiroit bezleri) fazla çalışması,
- Fazla alınan kilolar,
- Kullanılan ilaçlara bağlı olarak terleme olabilir ya da kalıtımsal olarak genlerde bulunan özelliklere bağlı olarak gereğinden fazla terleme durumu ortaya çıkabilir.
Gereğinden fazla koltuk altı terlemesi sinir sistemindeki bir sorunun nedeni olabilir.
Hiperhidroz durumunda vücut aşırı terlemektedir. Hiperhidroz durumunu tetikleyen nedenler ise şunlardır;
- Hamilelik,
- menopoz,
- tüberküloz ve benzeri bulaşıcı hastalıklar,
- çeşitli tiroit hastalıkları,
- akciğer rahatsızlıkları,
- aşırı alkol tüketimi,
- şeker hastalığı,
- parkinson,
- felç,
- kalp yetmezliği ve lenfoma gibi kanser türleri,
- çocuklarda C ve D vitaminleri eksikliği,
- bazı kanser türleri,
- düşük kan şekeri (hipoglisemi)
- kalp hastalıkları
- bazı kanser türleri
Bu nedenlerin yanı sıra bazı ilaçların da yan etkileri olarak da aşırı terleme görülebilir. Bazı psikiyatrik ilaçlar (antidepresanlar), bazı tansiyon ilaçları, bazı antibiyotikler, bazı gıda takviyeleri, ağız kuruluğu için kullanılan bazı ilaçlar aşırı terlemeye neden olan diğer sebeplerden sayılabilir.
Koltuk Altı Terlemesi Nasıl Geçer?
Aşırı koltuk altı terlemesini engellemek (önlemek) pek kolay değildir. Bazı kişilerde 40 yaşından sonra azalsa da kol altı terlemesinin tedavisiz geçmesi mümkün değildir.
Hiperhidroz olarak adlandırdığımız aşırı terleme rahatsızlığı nedenine ve şiddetine bağlı olarak tedavi edilir. Birtakım tetkikler yapılmalı ve aşırı terlemenin nedeni teşhis edilmelidir. Medikal ve cerrahi yöntemlerden hangisi uygunsa o tercih edilerek uygulanır.
- Medikal Tedavi
- Antiperspirantlar
- Sempatik blokanlar
- Cerrahi Yöntemler
- Ter bezlerinin çıkarılması
- Sinir cerrahisi
Eğer terleme çok şiddetli değilse terleme önleyici losyon, krem gibi kozmetik ürünleri kullanılarak terleme şiddeti azaltılabilir ancak tamamen geçirilemez.
Antiperspirantlar yalnızca birkaç saat terlemeye engel olabilirken deodorant gibi kozmetik ürünler de aynı derecede etki gösterir.
Ayrıca şiddetli bir terleme söz konusuyken bu tür yöntemlerin uygulanması tedaviyi engelleyici etki yaratır ve alerji ya da cilt rahatsızlıklarına yol açabilir.
İyonteferez Tedavisi
Bu tür aşırı terleme durumlarında doktora başvurularak, doktorun tavsiyesi ve doğrultusu üzerine iyontoferez tedavisi de uygulanabilir.
İyontoferez tedavisinde koltuk altına elektrik verilerek ter bezlerinde şok yaratılır ve terleme azaltılır ya da tedavi edilir; ancak ömür boyu, haftada 2-3 kez 20-30 dakika bu tedaviden yararlanılması gerekmektedir.
Klipsli ETS Ameliyatı
Koltuk altı terlemesinin kalıcı olarak giderilmesi de mümkün olabilir. Kalıcı etkili tek çözüm yöntemi klipsli ETS ameliyatıdır. Ter bezleri alınarak terleme engellenebilir.
Başarı oranı çok yüksek olan bu tedavide başarısızlık oranı %2-3 civarındadır. 30 dakika süren ameliyatın hemen ardından etki net olarak görülebilir.