Eylül 2024 verilerine göre Türkiye'de konut satışları tam anlamıyla uçuşa geçti! Türkiye genelinde tam 140 bin 919 konut satıldı. Bu, geçtiğimiz yıla göre tam %37,3’lük bir artış anlamına geliyor. Peki, hangi illerde satışlar patladı, kimler ev aldı? Gelin, bu rakamları özetleyelim!

Goksupark Large

İstanbul Lider, Ankara Takipte, İzmir Yarışta!

Türkiye'de konut satışlarının en çok olduğu şehirler belli: Her zamanki gibi İstanbul başı çekiyor. Eylül ayında tam 21 bin 314 konut satışıyla liderliği kaptı. Ankara 13 bin 205 konut satışıyla hemen arkasından geliyor. İzmir ise 7 bin 612 konut satışıyla bu yarışta üçüncü sırada yer aldı.

Ancak işler her zaman büyük şehirlerde bitmiyor! Hakkari, Ardahan ve Bayburt, Eylül ayında konut satışlarının en az olduğu iller olarak listede yerini aldı. Hakkari'de sadece 74 ev satıldı, Ardahan’da 82 ve Bayburt’ta ise 106 konut el değiştirdi. Küçük şehirlerde büyük satışlar olmasa da bu illerimizde bile hareketlilik var!

Yılın İlk 9 Ayında 947 Bin Konut Satıldı!

Ocak-Eylül döneminde Türkiye genelinde konut satışları geçen yıla göre %5,2 oranında artarak tam 947 bin 236 konuta ulaştı. Yani neredeyse bir milyon konut el değiştirdi! Bu rakamlar gösteriyor ki, Türk halkı ev almaya devam ediyor. Ekonomik dalgalanmalara rağmen, ev sahibi olma arzusu bitmiyor.

İlk El mi İkinci El mi?

Eylül ayında ilk defa satılan konut sayısı 44 bin 858 oldu. Yani ev sahibi olmak isteyenlerin %31,8’i yeni yapılmış, sıfır konutlara yöneldi. Özellikle sıfır dairelerdeki bu yükseliş, yeni ev sahibi olma hevesini ortaya koyuyor.

Ama ikinci el konutlar da bir o kadar popüler. 96 bin 61 ikinci el konut satışı gerçekleşti. İkinci el konutlar, daha uygun fiyatlı olduğu için birçok kişi tarafından tercih ediliyor. İnsanlar hem cebine uygun ev arıyor hem de kısa sürede taşınma imkanına sahip oluyor.

İpotekli Satışlarda da Büyük Artış Var!

Eylül ayında konutların 15 bin 825’i ipotekli olarak satıldı. Yani krediyle ev sahibi olanların sayısı oldukça fazla. Geçen yılın aynı dönemine göre ipotekli satışlar tam %87,4 arttı! Ancak dikkat, ipotekli satışlar Ocak-Eylül döneminde, önceki yıla göre %42,6 azaldı. Yani bu krediyle ev alma işine biraz daha temkinli yaklaşılıyor gibi.

Yabancılar da Gözünü Türkiye’ye Dikti!

Türkiye'nin konut piyasası yabancılar için de oldukça cazip. Eylül ayında 2 bin 22 yabancıya konut satışı yapıldı. En çok konut satışı yapılan şehirler ise şaşırtmadı: İstanbul, Antalya ve Mersin. İstanbul’da 783 konut, Antalya’da 548 konut, Mersin’de ise 210 konut yabancıların oldu.

Ruslar başı çekiyor! Eylül ayında en çok konut satışı yapılan yabancı uyruklu vatandaşlar Rusya Federasyonu’ndan. Hemen ardından İran ve Irak vatandaşları geliyor. Özellikle Türkiye’nin konumu ve sıcak iklimi, yabancılar için büyük bir cazibe merkezi haline gelmiş durumda.

Konut piyasasında işler hız kesmeden devam ediyor! Eylül 2024’te satışlarda %37,3’lük büyük bir artış yaşandı ve 140 bin 919 konut el değiştirdi. Türkiye’nin en gözde şehirleri İstanbul, Ankara ve İzmir olurken, Hakkari, Ardahan ve Bayburt da bu yarışta yerini aldı. Ev sahibi olmak isteyenler için seçenekler bol, ama rekabet de büyük!

Bakalım, Kasım ayında yayınlanacak yeni verilerle neler değişecek? Konut piyasası böyle devam ederse, yeni rekorlar kapıda olabilir!

Kaynak: HABER MERKEZİ