Ekonomi

Konut Sektöründe Aidat Krizi: Site Yönetimleri ve Kiracılar Karşı Karşıya

Son dönemde konut aidatlarındaki artışlar, site yönetimleri ve kiracılar arasında ciddi sorunlara yol açıyor. Yöneticiler ve Kiracılar karşı karşıya geliyor.

Abone Ol

Son dönemlerde konut ya da işyeri almak isteyenlerin en çok dikkat ettikleri konulardan biri aidatlar oldu. Özellikle merkezi ve lüks yapılarda gerçekleşen aidat zamları sonrası site yönetimleri ve vatandaşlar arasında yeni sorunlar yaşanıyor.

Büyükşehirlerde yüzde 85'e varan aidat artışlarına büyük tepki

Konut kiralarına uygulanan yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasının ardından gözler konut ve işyeri aidatlarına çevrildi. Büyükşehirlerde yüzde 85'e varan aidat artışları büyük tepkiye sebep oldu.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir, “Konut ve işyeri aidatlarında yaşanan artışlar mülk sahiplerini ve kiracıları zorlamaya başladı. Bazı projelerde belirlenen aidatların neredeyse daire kiralarıyla yarışır duruma geldi. Bu konuda da belirli sınırların getirilmesi gerekiyor. Aksi halde site yönetimleri ve kat malikleri arasında ciddi uyuşmazlıklar yaşanacaktır” dedi.

Aidat Artışları Meclis Gündeminde

Aidat artışları ile ilgili son durumu meclis gündemine taşıyan AK Parti Burdur Milletvekili Mustafa Oğuz, konut ve işyeri aidatları konusunun vatandaşların günlük yaşamlarını doğrudan etkilediğini belirtti. Sitelerdeki aidat uygulamalarında yaşanan sorunların doğru yönetim sistemlerinin kurulamamasından kaynaklandığını ifade eden Özkan Aydemir, aidat zamlarının yılda bir kez yapılması gerektiğini ancak asgari ücret artışları sebebiyle artık ara zam da yapılabildiğini belirtti.

Sorunların Çözümü İçin Genel Kurullara Katılım Önemli

Ev sahipleri ve kiracıların sitelerdeki gelişmeleri takip etmesi ve aidat belirlenmesi aşamasında rol oynaması için sitelerdeki genel kurullara katılım sağlamasının önemine değinen Aydemir, kat maliklerinin ana gider kalemlerini görmesi ve sorgulaması için toplantılara katılması gerektiğini söyledi.

Alınan kararlara itiraz etme hakkı olduğu gibi usulsüzlük varsa 1 ay içinde Sulh Hukuk Mahkemesi'ne dava açma hakkı bulunduğunu belirten Aydemir, sitelerdeki bazı giderlerden kiracıların sorumlu olmadığı halde o gidere dahil edilebildiğine dikkat çekti.

“Sitelerdeki aidat uygulamalarında yaşanan sorunlar, doğru yönetim sistemlerinin kurulamamasından kaynaklanıyor. Aidat zamlarının yılda bir kez yapılması gerekirken, asgari ücret artışları sebebiyle artık ara zam da yapılabiliyor.”

Bu sorunların çözümü için, site yönetimlerinin daha şeffaf ve hesap verebilir olması gerektiği belirtiliyor. Mülk sahipleri ve kiracılar, site yönetimleri ile ortak bir zeminde buluşarak, aidat artışlarını makul seviyelere çekmek için çaba göstermelidir.

Bursa haberleri için TIKLAYIN!