1961-1977 yılları arasında AP listesinden İnegöl kökenli Bursa milletvekili seçilen Ahmet Türkel ile aynı yıllar içinde yine AP listesinden seçilerek İnegöl belediye başkanlığını kazanan Ahmet Akyollu ikilisi, gerçekten, İnegöl'e ve İnegöllü'lere çağ atlatmış iseler de girdikleri ön seçimleri kaybetmişlerdir.

Gerçekten bu ikili, İnegöl'ün tarıma dayalı ekonomisini değiştirerek sanayi ekonomisine dönüştürmüşler.

Başta ağaç sanayi olmak üzere, mobilya üretiminde ve ağır sanayide baş döndürücü gelişmelerin yolunu açmışlardır.

5 Haziran 1977'de yapılacak millet vekili seçimi ile bağlantılı olarak gerçekleştirilen "ön seçimde "İnegöl AP teşkilatı, millet vekili adayı olarak Ahmet Türkel'in yerine İnegöl'ün yerli ve de köklü ailelerinden tabakzade ailesine mensup Refik Tabakoğlu'nu AP millet vekili adayı olarak seçmiştir.

5 Haziran 1977 Pazar günü yapılan milletvekili seçiminde Refik Tabakoğlu, milletvekilliğini kazanamayınca bu kerre bir teselli armağanı olmak üzere; İnegöl AP teşkilatı, Refik Tabakoğlu'nu, 17 Aralık 1977'de yapılacak olan belediye başkanlık seçimlerinde İnegölbelediye başkan adayı olarak seçmiştir.

Böylece İnegöl'lüler, 12 Eylül 1980 İhtilali'ni, belediye başkanı Refik Tabakoğlu ile karşılamıştır.

Verdikleri 16 yıllık başarılı hizmetleri sonunda derin bir kırılma ve sendromla karşılaşan Ahmet Türkel, Ankara'da; Ahmet Akyollu ise İstanbul'da ikameti tercih ederek- biraz da kırgın olarak- aktif politikadan ayrılmışlar. Böylece İnegöl'e ve İnegöl'lülere veda eylemişlerdir.

İnegöl'de ekonomik hayatın dönüşümünde ve sosyal hayatın yükselmesinde İnegöl'e ve İnegöl'lülere çağ atlatan bu iki hizmet erinin yaptığı çalışmalar, artı ve eksileri ile birlikte, gelecekte mutlaka İnegöl'lü aydınlar tarafından değerlendirilmelidir.

5 Haziran 1977 Pazar günü yapılan milletvekili seçimi ile 17 Aralk1977 Pazar günü yapılan belediye başkanlık seçimleri sonrasında oluşan siyasi ortam, 12 Eylül 1980 İhtilali'ne giden yolu açmış ve bu ihtilal yolunun taşlarını döşemiştir.

Çünkü yapılan seçim, hiçbir partiye tek başına iktidar olma imkanı vermemiştir. Kurulan çok partili milli cephe hükümetleri, ülke yönetiminde istikrarı sağlayamamış ve ekonomide de başarılı olamamıştır. 1977

1960-1980 yılları arasında İnegöl kökenli dört kişi, Bursa milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girmiştir.

Bunlardan Ahmet Türkel ve Halil Karaatlı, AP' den Bursa millet vekili olurken Saffet Vural, CHP'den ve Dr. Emin Acar da Milli Selamet Partisi'nden Bursa millet vekili seçilmiştir.

Ancak bunlardan Ahmet Türkel dışında İnegöl'ün sosyal ve ekonomik hayatında büyük değişiklik yapan bir parlementer olmamıştır.

Bu konuda daha fazlı ve doyurucu bilgi almak isteyenler, İnegöl-İshakpaşa Halk Kütüphanesi müdürü muhterem dostum ve de genç kardeşim Kenan Kahraman tarafından-Ahmet Türkel tarafından verilen belgelerin ışığında hazırlanmış olan "İnegöl' de Ulu Bir Çınar: Ahmet Türkel"isimli kitaba müracaat edebilirler

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN

AYHAN BAYRAKTAR