Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Sıfır Atık konusunda çocukları bilinçlendirmek amacıyla düzenlenen "Geri Dönüştürülebilir Atık Yarışması'' düzenlenmiş ve yarışmaya 10.000 okuldan 120 bin eser katılmıştır.Çevre bilincini çocuklarla buluşturmak adına bu güzel uygulamayı alkışlıyor,artarak devamını diliyorum.

Çevreden bahsederken çevre kirliliğinden söz etmemek olamaz.Yere sigara izmariti atıyoruz,arabayla yolculuk yaparken camdan çöpleri etrafa atıyoruz,Pikniğe gidiyoruz yiyip içtikten sonra çöpleri olduğu yerde bırakıyoruz.Yol kenarlarına şişe ve kutuları atıyoruz.

Bazı çöp ve molozları ilgisiz alanlara rastgele bırakıyoruz.Her gittiğim doğa harikası yerlerin etrafının şişelerle,kutularla,poşetlerle ve çöplerle kaplı olduğunu görmekteyim.İnanın içim acıyor.Bu insanımızda yeterince çevre bilincinin olmadığının ,eğitimsizliğin en güzel kanıtıdır.

Aman ne olacak deyip geçmeyin. Pillerin insan sağlığına ve çevreye çok büyük zararları vardır. Piller cıva, kadmiyum, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt ve kimyasal maddelerden üretilir. Bu pillerin gelişigüzel çöplere atılması, doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesi çevre açısından büyük tehlikeler yaratır.

Bir küçük kalem pilin 4 metrekare toprağı kirlettiğini biliyor musunuz?

Plastik poşetlerin doğaya bırakılmasından en az 1000 yıl sonra çözülmenin gerçekleştiğini biliyor musunuz?

Plastik tabakların çözülmesi için 500 yıl geçmesi gerektiğini biliyor muzunuz?

Pet şişeler için 400 yıl gibi sürece ihtiyaç olduğunu biliyor musunuz?

Orman yangınlarında yüzde 48 ile en büyük paya sahip bilinmeyen nedenlerin ise aslında içinde su bulunan pet ya da cam şişelerin doğaya atılmasından kaynaklandığını biliyor musunuz?

Eğer bir ülkede çevre kirliyse su, hava, toprak kirlenmeye devam ediyorsa hastalıklar çıkmaya devam eder. Son dönemde tüm dünyayı kasıp kavuran yeni bir hastalık çıktı.

Çin'de çıkan bu hastalığın sebepleri de araştırıldığında mutlaka sebepleri arasında çevre kirliliği vardır. Havayı, suyu, toprağı kirleterek belki çok zengin olabilirsiniz ama bir hastalık çıkar o kazandığınız paraların hepsi gider.

Tüm ülkeler bu hastalığa yığınla para harcamak zorunda kaldı.İş kaybı,işsiz kalmalar,eğitimin yediği darbe,aşıya harcanan paralar,devletin harcadığı kaynaklar düşünüldüğünde ülkemiz de olumsuz etkilendi.

Mutlaka havayı, suyu, toprağı koruyarak, gelecek nesillere de bırakmak zorundayız. Bunu başaramazsak iyi bir geleceğe sahip olamayacağız, içecek su bile bulamayacağız.

Bu çöpü şuraya atıversem ne olacak ki dediğimiz basit uygulamalarla çevreye ne kadar büyük zararlar verdiğimizin bilincinde olalım ki şu güzel ülkemizi yaşanır kılmaya katkı sunalım.

Yaşanabilir bir dünya için,tertemiz bir gelecek için çevreci yeni projeler üretilmesi dileklerimle.