EMMUZ 20

Normalleşme süreciyle birlikte genel ticaret, sanayi ve tüketici tarafında toparlanmaları yaşıyoruz. Tüketici güven endeksi, sanayi endeksleri COVİD sonrasında V çıkış sürecine girilmesiyle ilgili beklentileri de arttırmaktadır. Mart ayı ile birlikte yaşanılan keskin düşüşler emtia piyasalarında şok etkisi yaratmıştı. Tüm ülkelerin istatistiklerinde 2020 yılının küçülmeyle kapatılacağını düşündüğümüzde toparlanma ile ilgili sinyaller umut veriyor.

İlk olarak Çin Wuhan'da başlayan ve Çin ekonomisi için ciddi tahribatlar yaşatan COVİD sürecinde ikinci çeyrek verilerinde %3,8 gibi bir büyüme yakalayan Çin yine bu süreçten en hızlı çıkacağını göstermektedir. Her ne kadar Dünya ekonomisi imalat sanayinde Çin'e bağlılığını sorguluyor olsa da ekonomik ölçek büyüklüğü olarak etki alanı oldukça geniş seyretmektedir. Bugün gelinen noktada toparlanmayla birlikte emtia piyasalarındaki yükselişi yakından görmemiz için Altın, Gümüş ve Demir cevheri gibi bazı örneklerin 1 yıllık seyrini paylaşıyorum. Burada Altın üzerindeki artışın nedenlerinden biri talep yönü olsa da diğer taraftan hakim para olarak Amerikan Doları'nın sorgulanmaya başlaması da son derece büyük bir etki yaratmakta ve yaratmaya devam edecektir. Her zaman için yatırım tarafında güvenli liman olan altın konumunu hiçbir zaman kaybetmemektedir.

Özellikle son günlerde ABD-ÇİN gerginliği uluslararası piyasalarda Altın'a olan talebin artışını hızlandırmış ve rekor fiyatları göstermiştir. Yurtiçinde de altına yatırım olmakla birlikte olası belirsizlik endişesiyle Yurtiçi yerleşiklerin dolar alımlarında artış kaydedilmiştir. Önümüzdeki günlerde daha kısa vadeli ve güvenli limanların tercih edileceğini düşünüyorum. Ancak ticari faaliyetlerin artması, ihracat ve eylül ayı gibi turizm tarafında gelir artışının olması ülke olarak hızlanmamızı sağlayacaktır. Bu noktada uluslararası piyasalarda Çin güçlenmeye devam etmekte ve kendi pozisyonunu daha dominant hale getirmektedir. Şöyleki Dolar/Yuan paritesinde gördüğümüz gibi bir yuan taraflı güçlenme görebiliyoruz. Güvenli liman ya da ülkeler arası çekişmeler olsada üretim artışları ile birlikte fiyatlar genel seviyesinde bir normalleşme olacaktır. Burada her zaman söylediğim gibi ülke olarak doğru konumlanmayı yapmalıyız