Nereden böyle bir düşünce aklıma geldi onu izah etmeliyim öncelikle. Bir arama motoru olan google sadece bir araçtır.

İnternet üzerinde kaydedilmiş her türlü veriye ulaşabilmek istediğimizde google kutucuğuna yazarız ve bilmem kaç saniye içinde binlerce sayfa taranır, aranılan herhangi bir bilgi, nerede varsa o sayfalar sırasıyla verilir. Bazı hileler de oluyormuş ama mevzu o değil. Burada yaklaşımım şudur?

Araştırmak istediğimiz bir konuyu veya derman bekleyen derdimizi kime soracağımız, çözümü nerede bulacağımız düşüncesi... Kütüphanelere giderek rafları gözden geçirip burada da olabilir düşüncesiyle herhangi bir ansiklopediye uzanma zahmetine katlanılmayan günlerdeyiz.

Çıkarıyoruz cep telefonumuzu, bağlanıyoruz internete ondan sonra soruyoruz molla google... Her şeyi bildiği için molla deniyor ya... Yok özür diliyorum google her şeyi bilmiyor. Her şeyin nerede olduğunu arayıp buluyor, göz önüne getiriyor.

Tabii bunun için çok önemli bir altyapı lazım. Yeni bilgi üretenler, kitap yazanlar reklam verenler bir şekilde google ile irtibatlı oluyorlar ki arayan aradığını orada bulsun. Video resim harita ne varsa o merkezle irtibatlı ve sonuç veriyor arayana.

Bunları boşuna anlatmadım bir düşünce bir çizgi yakalamak istiyorum. Biz Müslümanlar neden her araştırmayı her konuyu Kur'an-ı Kerim'e sorup da yola çıkmıyoruz, düşüncesi sardı beynimi.

Resulullah (sav) buyurdular ki: "Sizden herkes, ihtiyaçlarının tamamını Rabbinden istesin, hatta kopan ayakkabı bağına varıncaya kadar istesin." (Ravi:Enes, HadisNo:1784 )

Kur'an-ı Kerim'de her şey vardır googleda olduğu gibi. Yani neyin, nerede olduğunu; neyin, nasıl yapılacağını bildiren bir kitaptır Kur'an-ı Kerim. İnsana ait, ahlaka ait, huzura ve mutluluğa ait, her ne ararsak Kur'an-ı Kerim'de bulabiliriz veya Kur'an'daki bir ayet ile irtibatlandrabiliriz.

Bu yazıyı okuyanlar googlenin fonksiyonu ile Kerim'in fonksiyonunun aynı olduğunu veya kitabı aynı seviyeye indirdiğimizi düşünüp rahatsız olabilirler. Buradaki benzetmenin püf noktası insanların aradığı şeyi googleda bulma düşüncesi ile müslümanların sorunlarının çözüm yerinin Kur'an-ı Kerim olması fikridir.

Bu noktadan sonra birtakım detaylar üzerine benzetmeler yapılabilir ama öncelikli konumuz bu değil.

Biz biliyoruz ki Kur'an-ı Kerim'de "namaz kılın, zekat verin" diye genel farzlar beyan edilir. Peygamber Efendimiz (sav) de nasıl zekat verileceğini, nasıl namaz kılacağını sahih sünnetinde bize göstermiştir. Yani Kur'an-ı Kerim'de her şey bulacağımızı söylememizin sebebi Kur'an'da ana ilkeler ve temel yaklaşımlar oldu olur.

Yerin göğün bilgisini Kur'an-ı Kerim'de. Cenab-ı Allah bize dünya ve ahiret mutluluğunun ilkelerini onda beyan etmiştir.

Bir müslüman zihin inşa etmek istiyorsak Kur'an'ın gösterdiği o ayeti akıldan çıkarmamak gerekir: "Bir konuda Allah ve Resulü hüküm verdiğinde erkek ve kadına seçme hakkı yoktur.

Yerin göğün bilgisini Kur'an-ı Kerim'de. Cenab-ı Allah bize dünya ve ahiret mutluluğunun ilkelerini onda beyan etmiştir.

Bir müslüman zihin inşa etmek istiyorsak Kur'an'ın gösterdiği o ayeti akıldan çıkarmamak gerekir:

"Bir konuda Allah ve Resulü hüküm verdiğinde erkek ve kadına seçme hakkı yoktur.

Belki de dünyadaki insanların mutluluğunu sağlayan en büyük şey teknolojik aletleri kullanmak değildir ya da çok fazla mala mülke sahip olmak değildir veya çok sağlıklı olmak da değildir.

İnsanların mutluluğu sağlayan şey, gönül dolusu bir imandır ve buna bağlı olarak başına gelen her türlü şey karşısında Rabb'i ile olan tutumunu vahye göre belirlemektir.

Bir de Allah'ın her konuda kendisine yönelen kulunun yüzüstü bırakmayacağını bilmesidir.

Belki şöyle bir soruyla sonlandırılabiliriz.

Kur'an-ı Kerim'deki birçok maddeyi googleda arayıp bulabiliyoruz.

Peki googleı Kur'an-ı Kerim'de arayıp bulabilir miyiz...

Yani bu sorudan Kur'an mı daha kapsamlı bir rehberdir yoksa google mı daha kapsamlı bir yardımcıdır?

Cevabı gayet basit Tabii ki Kur'an-ı Kerim. Allah Kur'an'da "aklınızı çalıştırmaz mısınız, hiç düşünmez misiniz, insanoğluna çalıştığının karşılığı vardır..." gibi uyarılar düşünen insanlara neler yapabileceğini göstermektedir.

Google'ın aradığınız bilgi bulup getirme hızı ile Süleyman Peygamberin yanındaki zatın Melike Belkıs'ın tahtını göz açıp kapayıncaya kadar getirme süresini karşılaştırmak da ilginç olabilir.

Google bize bilginin ve resmin, sesin adresini en kısa sürede verirken Kur'an-ı Kerim üç boyutlu eşyanın naklinin olabileceğini haber veriyor.

Belki de teknolojinin ulaşacağı sanırlar peygamberlerin mucizelerinin oluşum noktasıdır.

Bir dönem peygamberlerin mucizeyle yaptıkları şeyleri teknoloji gücüyle yapacak olan insanoğlu bir hakikati daha "ilmi ile bilgisi" ile yaşamış ve tecrübe etmiş olacaktır.