1483 yılında öğretime başlayan İnegöl-İshak Paşa Medresesinde tarihi süreç içinde şu müderrisler eğitim-öğretim görevi üstlenmişlerdir:

"Zeyrekzade Rükneddin Efendi ; Kemaleddin bin Halil Efendi ;

Şeyhü'l-İslam Mehmed Ebussuud Efendi ; Abdülbaki bin Alaaddin Efendi;

Sinanüddin Yusuf bin Yegan Efendi ; Bağdadizade Hasan Çelebi Efendi ;

Aşık K?sım Efendi . Alaaddin Ali Manevi Efendi; İmamzade Mehmed Efendi;

Bezenzade Mahmud Efendi ; Manav Hasanzade Abdullah Efendi".

Görüldüğü üzere 1483 yılında Îsabeyzade İshak Paşa tarafından İnegöl'deki imaretine ilave etmiş olduğu medresede yapılan eğitim ve öğretim, hizmete açıldığı günden itibaren her yıl gelişerek devam etmiştir.

Zamanla öğretim seviyesi, İstanbul, Edirne, Manisa, Bursa ve Kütahya gibi önemli merkezlerde eğitim ve öğretim hizmeti vermiş olan müderrisler; İnegöl İshak Paşa Medresesi'nde de görev üstlenmişlerdir.

Bilindiği üzere ülke çapında yapılan değerlendirme ve sıralamada Osmanlı medreseleri, 20'li medreseden başlar; 30'lu; 40'lı; 50'li ve 60'lı medreseler şeklinde derecelendirilir.

İnegöl İshak Paşa Medresesi, 20'li medrese olarak öğretime başlamış ve tarihsel belgelerde işaret olunduğu üzere ; Sultan III. Murat devrinde 50'li medrese seviyesine ulaşmıştır.

Bu öğretim seviyesi, İstanbul Fatih Külliyesi'nde yer alan ve ''sahn-ı seman medreseleri'' diye anılan Fatih Camii medreselerinin seviyesidir .

İnegöl'deki İshak Paşa Medresesi'nde yapılan örgün eğitim-öğretim, yüksek seviyede yapılmış ve öğretim üyelerine de dolgun ücret ödenmiştir.

Şüphesiz bunda İshak Paşa vakıfları'nın nazırı Sinan Bey'in etkin rolü olduğu kadar vakıf mütevellisi durumunda olan İshak Paşa ve evlatlarının da önemli katkıları olmuştur.

Zira İshak Paşa'nın oğullarından Piri Ahmet Çelebi, Sultan II. Beyazıt'ın hususi defterdarı olurken bir diğer oğlu Şadi Bey/Paşa da Yavuz Sultan Selim'in yakın çevresinde yer almış ve Amasya beylerbeyi olarak başarılı hizmetler yapmış ünlü bir paşadır.

Şüphesiz bu durum, aynı zamanda İshak Paşa vakıfları'nın gelir ve akar zenginliğinin de yüksek olduğunu göstermektedir.

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN

AYHAN BAYRAKTAR