Zatına layık şekilde Hamdu Sena Allah'a, sınırsız salat ve selam Yüce Resulullah'a

Bu hafta şükür kelimesini ele alalım. Maksadımız doğru bilinen yanlışları düzeltmektir.

Sözlükte şükür ne demektir? Ne yapınca şükretmiş oluruz?

  1. Allah'a duyulan minneti, şükranı dile getirme.
  2. Mutlu bir olaydan, yapılan bir iyilikten dolayı duyulan hoşnutluğu bildirme olarak kelime anlamını görüyoruz.

Terim anlamına baktığımızda ise "her nimetin Allah'tan geldiğini bilip dil ile de hamd etmektir. Allahu Teala'nın emirlerini yapıp yasak ettiklerinden sakınmak, şükretmekle olur. İnsanların hidayeti için çalışmak, onları irşat etmek de şükür sayılır.

Ayrıca şükür, "AllahuTeala'nın verdiği nimetleri O'nun sevdiği yerlerde kullanmaktır. Allahu Teala bir kula birbirini takip eden çeşitli nimetler verince kul buna layık olmadığını düşünüp utanması da şükür olur."

ÇOK ŞÜKÜR DEMEK ŞÜKRETMEK İÇİN YETERLİ MİDİR?

Verilen nimetten dolayı Cenabı Hakk'ı hatırlamak ve teşekkür etmek elbette gereklidir. Ancak yeterli değildir. Unutmayalım ki dinimiz üç sacayağı üzerindedir. Bunlardan ilki iman, diğeri İslam bir diğeri de ihsan'dır. Bu üçü her işimizde belirgin olmadıkça gerçek mana oluşmaz. Şükürde de kalbe, amele ve hale hitap edecek noktalar olmalıdır.

Yukarıdaki tanımlar, bilgiler güzel içeriyor. Bununla birlikte bir mihenge ihtiyaç duymaktadır. İşte bu mihenk yaptığımız işin şükür olup olmadığına dair gösterge olacaktır.

Burada bize ipucu olacak bir ayeti belirtmek istiyorum.

Nahl Suresi 121. Ayette : "Hz. İbrahim, Rabbinin nimetlerine şükretti. Rabbi de onu doğru yola iletti." geçmektedir. Hz. İbrahim nimetlere nasıl şükretmiştir?

O'nun şükrü, Rabbinin ona verdiği nimeti geldiği cihette dağıtmak şeklinde olmuştur. Akıl verdiyse insanları irşat ederken onu ikna kabiliyetiyle kullandı. Zenginlik verdiyse ihtiyaç sahiplerinin karnını doyurarak onu infakta kullandı. Böylece şükür konusunda ayetle bize örnek gösterildi.

ŞÜKÜR VERİLEN NİMETİN CİNSİNDEN OLUR

Şu halde diyebiliriz ki, şükür: her nimeti kendi cinsinden paylaşarak, yardımlaşarak yapılır.

Yemeklerden sonra 'çok şükür, elhamdulillah, Allah olmayanlara da versin' demek şükür değildir. Şükrün bir cüz'üdür. Ama gerçek şükür değildir. Gerçek olanı sana verileni komşunla, arkadaşınla, ihtiyaç sahibiyle paylaşmaktır.

Öğrenciysen bir dersi iyi anlıyorsan buradaki şükür; zorlanan arkadaşına ders anlatman, sorularını çözmesine yardımcı olmandır.

Bir başka ayette (Ali İmran 123. ayet) Andolsun, siz son derece güçsüz iken Allah size Bedir'de yardım etmişti. O halde Allah'a karşı gelmekten sakının ki şükretmiş olasınız.

Yüce Allah'ın güç vermesi ve savaşta galip gelinmesi büyük bir nimettir. Bu nimete şükretmek gerekiyorsa o zaman bunu Allah'a itaat şeklinde göstermeliyiz. Yani Allah'a karşı gelmemek üzere hayat yaşamamız bize güç kuvvet veriyorsa buna şükrümüz; Allah'a olan muhabbetimize halel getirecek davranışlardan uzak durarak olur.

Şükür sadece dil ile olmaz.

Muhabbetle kalın..