Isveç kralı Karl XII yada diğer deyişle Demirbaş Sarl ,1709 'da Rusya 'ya saldırdı. Rusya ile savaştı ancak sonunda emeline ulaşamadı yenildi. Bozguna uğrayınca kendine çıkış yolu olarak Osmanlı topraklarını gördü. Çok borcu olan kral Osmanlı topraklarına sığınarak adeta kendisini kurtardı.

Kader ağlarını örmeye başladı. Isveç kralı Osmanlı topraklarında 5 yıl kadar yaşadı. Hatta bu süre içinde rahat durmayıp Osmanlı 'yi Rusya'ya karşı kışkırttığı , Baltacı mehmet paşanın Deli Petro' yu Prut Savaşında yenmesine yardımcı olduğu söylenir.

Bu süre içerisinde hem Osmanlı kültürünü ,hemde müthiş bir damak zevkine sahip Osmanlı mutfağını tanıma şansı buldu. Daha önce yemediği yemekler yedi, etin,pirincin, yağın lezzetine vardı.

Ancak Kral yine yetinmedi ve kışkırtmalarina devam ettiği için dönemin padişahı Ahmed tarafından ülkesine geri gönderildi. Misafirlik bitip Kral ülkesine geri dönünce yanında Osmanlıdan birkaç aşçı götürdü. O aşçılarda Isveç Kralı'nın ülkesine bugünkü sarma,dolma ve köfteyi öğretti.

İSVEÇ KÖFTE TARİFİ :

125 gr. Dana kıyma -1 küçük soğan -2 çorba kaşığı galeta un

1 yumurta -2 çorba kaşığı krema -1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber-Yarım çay kaşığı karbonat

2 çorba kaşığı zeytinyağı -1 patates

SOSU IÇİN:

1 tatlı kaşığı un-1 tatlı kaşığı tereyağ -150 ml.et suyu (bulyonda olabilir.)

3 çorba kaşığı soya sosu -1 çorba kaşığı krema-1 çay kaşığı karabiber

YAPILIŞI:

Bir kasenin icinde kıymanın üzerine soğanı rendeleyin. Galeta unu ve krema , tuz ,karabiber , karbonatı ekleyin. Karıştırdıktan sonra yumurtayı kırıp karışımın içine döküp yoğurmaya devam edin. Köfteyi iyice yoğurun. Köfteyi yoğurduktan sonra 10 dk. Dinlenmeye bırakın. Bu sırada da patatesi parmak kalınlığında doğrayıp kızartın. Köfteyi yuvarlak bir şekil elde edicek sekilde edit bir şekilde pay edin. Geniş bir tavada zeytinyağı ilave ederek köfteleri tavaya koyun. 4 - 5 dk. Köfteleri çevirerek orta ateşte pişirin. Sosu için bir tencerede 1 tatlı kaşığı tereyağ eritip unu kavurun. Açık kahverengi bir renk alana kadar kavurmanız önemli. Ardından soğuk et suyunu azar azar ilave edin. Eklerken sürekli karıştırın çünkü topaklanma olmasını istemezsin...

PÜF NOKTASI: Eğer köfteyi tava kızartmak meşakatli gelirse firindada kızartabilirsiniz. Daha detaylı tarifler için instagram ilker agan veya ARDA LOKANTA sayfalarını takip edebilirsiniz...