Pirinç M.Ö 7000 yılından beri Dünyada var. Fakat pilav anadoluda bundan daha çok eski. Yaklaşık onikibin yıldır bu topraklarda pilav pişiriliyor.

Her yörenin her bölgenin pişirme tekniği ile içerdiği malzeme ile bulunduğu yerin özelliklerini temsil eden bir pilavı vardır. Illa ki duymuşsunuzdur.

Acem pilavı,hamsili pilav Perde pilavı bunların dışında pirinçle yapılmayan hemen hemen herkesin bildiği bulgur pilavı, özbek pilavı, firik pilavı da mevcuttur. Tabi pirinçten sadece pilav yapilmaz.

Bazı yemeklere harç olarak da kullanılır. Anadolu mutfağı hem malzeme yönüyle hemde pişirme tekniği ile çok zengindir.

Salma usulü,kavurma usulü ve süzme usulü dediğimiz birçok pilav pişirme tekniği vardır. Pilav birsürü yemekle buluşur. Bazen lezzet katmak için bazende ...

Türk mutfağında akla ilk gelen ise sıcak sıcak servis edilen pirinç pilavıdır. Bu yörenin mutfağının pilavlarında her zaman başrolde tereyağ bulunur. Evet bugünde sizlere kavurma usulü tereyağlı pilavının tarifini kaleme aldım.

GEREKLİ MAZEMELER :

1 kg pirinç

1 çay bardağı şehriye

150 gr. Tereyağ

Varsa kemik suyu veya tavuk suyu yoksa normal suda olur

Tuz.

YAPILIŞI;

Öncelikle pirinçci 1-2 saat önceden ıslayın bekletin. Sonra kevgirde güzelce süzün. Tereyağını tencerede eritin. Içine şehriyeyi atın. Pembeleşinceye kadar kısık ateşte kaçırın.

Kavrulan sehriyelerin üzerine süzülen pirinçleri atın. En aşağı kısık ateşte güzelce 15 -20 dk kavurun. Sonra yaklaşık 1 yemek kaşığı tuz atıp kavurmaya devam edin.

Güzelce kavurduktan sonra pilav suyunu yaklasik 1 parmak geçicek şekilde dökün kapağını kapatıp altını kontrol edin.

2 dk sonra açıp 1 kez karıştırıp tekrar kapağını kapatıp suyunu çekmesini bekleyin. Eğer tel tel olmasını istiyorsanin pilavmız demlenirken kapağına bez takıp öyle kapatin.

Suyunu çektimi altını kapayıp ister üstüne nohut fasulye veya et ekleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Daha detaylı tarifler için instagram ilker agan ve Arda Lokantası hesaplarını takip edebilirsiniz....