Zatına layık şekilde Hamdu Sena Allah'a, sınırsız salat ve selam Yüce Resulullah'a

Dilimizde kullandığımız kelimelerin her biri kendine has özel anlamlar içerir. Bu kelimelerden bir birine yakın anlamı olan ve hali hazırda kullandığımız iki kelime; yaşam ve hayat

Yaşam kelimesi, hayat kelimesini tam karşılamaz.

Yaşam; ölümle son bulacak olan biyolojik varlığımızın devamlılığıdır. Yeme, içme ve barınmayla ilgilidir. İşin madde tarafındadır. Son nefesimizi vermekle yaşam sona erer.

Hayat ise; daha dünyaya gelmeden başlayan, ölümden sonra da devam eden süreçtir. Bedenimiz daha bize verilmeden "Elest bezm"de başlar, hayat.

Hayat sahibi olmak ruhu esas almakla, ruhu büyütmekle ilgilidir. Kişi nefsaniyetin esiri olmadan insanlığa faydalı olmaya çalışırsa arkasından bıraktığı eserlerle hayatı devam eder. Hayat ölümle sona ermez.

ÖLMEDEN ÖNCE DİRİL

Peygamber Efendimiz aleyisselamın hadislerinde geçen " Ölmeden önce diriliniz" ifadesinde geçen sır budur. Bize bahşedilen bu ömrü, gerçek manada yaşamıyoruz. Hayat ile yaşam arasındaki farkı ne güzel izah etmiş Sevgili Peygamberimiz. "Yaşam sona ermeden hayat sahibi olunuz" diye tevil edebiliriz.

Gerçek hayat sahibi insanlar, öldükten sonrada yaşamaya devam eder. Bunu açıklayan diğer bir hadis ise; "kul ölünce amel defterleri kapanır. Ancak üç kişinin amel defteri kapanmaz. Bunlar sadakayı cariye sahibi, istifade edilen ilim ve arkasından hayır dua eden evlat sahibi.

VARLIĞINI EBEDİYETE TAŞI

Neden kapanmıyor?

Çünkü hala hayat sahibidir. Varlığını, arkasından bıraktığı eserler sayesinde devam ettiriyor.

Hayat sahibi olmak için ardımızdan eser, hayırlı evlat, istifade edilecek ilim bırakmak gerekiyor. İnsanın bedenine yaptığı yatırım onu yaşam sahibi, yaşam kalitesini yükseltmiş şahsiyet yapar. İnsanın ruhuna yaptığı yatırım onu yüzyıllar ötesine taşır. Gök aleminde, ahirette şöhret sahibi yapar.

Bu gün Mevlana, Yunus Emre, Hoca Ahmet Yesevi, Abdulkadir Geylani hazretleri gibi daha nice Allah dostlarına öldü diyebilir miyiz?

"Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyiniz, onlar diridirler fakat siz bunun farkında değilsiniz" diye buyuran Yüce Rabbimiz bize bir hakikati açıklıyor.

Aile bütçemizi ince ince hesaplıyoruz aman zarara uğramayalım diye. Bir aylık bütçeyi böyle hesaplıyoruz da ucunda ölüm olmayan bir hayatı niçin hesaplamıyoruz?

Mesela, ilim öğren, öğret. Çocuğuna besmeleyi, namazı, güzel ahlakı öğret. Sen ölünce evladının kıldığı namazlar sayesinde sana da namaz sevabı verilsin. Her besmelede kabrine nur dolsun. Sadakayı hele hele bu aylarda arttır. Ailene sadakayı sevdir ki senden sonra verdikleri sadakalar sayesinde senin de sadaka sevabın yazılmaya devam etsin.

Zaman bir daha geri gelmeyecek şekilde akıp gidiyor ve dönüş yalnız Yüce Allah'a.

Muhabbetle kalın..