Türkler, Orta Asya'dan başlayıp Anadolu'nun fethi ve devamında, Selçuklu ve Osmanlı imparatorluğu ile devam eden süreçte her biri birbirinden çok farklı toplumlarla kültürel etkileşime girdi. Bu etkileşim doğal olarak mutfaklara yansıdı.

Osmanlı mutfağı ondan önce Selçuklu veya diğer bir değişle Mevlevi mutfağı Anadolu'nun bereketli toprakları sayesinde sadece Anadolu'da değil dünyaya nam salmış en önemli iki mutfak arasındadır.

Öyleki diğer uluslar bu iki mutlaktan yemekler seçip kendi misafirleri ikram etti. (Dolma ,isveç köfte,sütlaç gibi..) ama ben bugün daha yemeklere domates kullanılmadığı zamandan gelip tarifi ve tarihi o kadar eski olan bu iki mutfakta saraydan hiç düşmemiş Yeşil elmalı yahni tarifini kaleme alacağım. Not alın malzemeleri yazıyorum..

MALZEMELER:

1 kg. Dana eti, 250 gr. Arpacık soğan, 3 adet havuç , 2 adet yağ biberi, 4 adet mürdüm eriği, 4 adet siyah kuru kayısı, 4 5 adet kurutulmuş domates, 300 gr. Tereyağ, 1 çay bardağı ay çiçek yağı, 4 adet yeşil elma, Yarım limon, Tuz, kırmızı toz biber , kimyon,kara biber,zerdeçal

Not:yeşil elma ekşi bir tat verdiği için yeşil elma kullanin başka bir elma kullanmayın.

YAPILIŞI

Ilk olarak eti bir tencerede tereyağında suyunu salincaya kadar kavurun. Suyunu salıp çekince uzerisini 1 parmak geçicek kadar su ilave edip tencerenin kapağını kapatip kısık ateşte pişirmeye bırakın.

Elmaları dilim dilim kesip su dolu bir kaba koyup içerine limonu sıkıp bekletin. Sonra bir tencerede veya büyük tavada sıvı yağı döküp soyulmuş arpacık soğanları ve küp küp doğranmış havucu kavurun.

Soğan orda hafif hafif kavrulurken elmalari atıp sonra mürdüm eriği, kurutulmuş domatesleri ve kayısı güzelce doğrayıp tavaya soğanların ve elmaların üzerine atın kavurun.

Yağ biberini doğrayıp onuda içine ilave edin elmalara çatal batırın piştiyse tüm baharatları atın iki üç kere kavurun. Sonra altını kapatın. Etler piştiyse güzelce fırın tepsisine susuz bir şekilde dokun Kavrulan malzemeleri etin üzerine güzelce yayın.

Isteğe bağlı köy biberi domates ve sivri biberle süsleyin. Tenceredeki etin suyunu tepsiye döküp 180 C° fırında 5 -10 dk pişirin . Olduktan sonra dilediğinizce yiyin.

Bilmeyenler için bu ekşi bir yemektir. Sarımsak ekşisi değil tatlı bir ekşi muazzam bir lezzet... daha detaylı tarifler için instagram ilker agan ve Arda lokantası sayfalarini takip edebilirsiniz.....