Türkiye genelinde kredi kartı borçlarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Bu durum hem bireysel tüketicileri hem de ekonomistleri yakından ilgilendiriyor. Son dönemde kredi kartı borçlarındaki yüzde 182'lik artışın nedenleri üzerine çok sayıda spekülasyon yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu artışın ardındaki gerçek nedenleri açıklığa kavuşturdu.
Asgari Ücretin Erimesi ve Artan Maliyetler
Asgari ücretin enflasyon karşısında aylar içerisinde erimesi ve artan maliyetler, vatandaşların kredi kartına daha fazla yönelmelerine neden oldu. Bu durum, borçların kısa süre içerisinde ciddi oranda artmasına yol açtı.
Mehmet Şimşek'ten Açıklama
T24’te yer alan bir habere göre; CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever’in sorusuna yanıt veren Şimşek, Türkiye'nin son yıllarda kaydettiği ekonomik büyüme ve yapısal dönüşümün, vatandaşların kredi kartı ve kredi kullanımlarında artışa neden olduğunu belirtti.
Milli Gelire Oranla Borç Durumu
“Bu artışa rağmen hane halkı borcunun milli gelire oranı yüzde 11 seviyesindedir. Bu oran yaklaşık yüzde 57 seviyesinde hane halkı borçluluğu olan Avro Bölgesi ortalamasının oldukça altındadır. Önergede bahsi geçen kredi kartı ve kredi tutarlarına ilişkin veriler, BDDK ile Risk Merkezi internet adreslerinde yayınlanmakta ve kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Diğer taraftan enflasyonun orta vadede tek haneye düşürülmesi amacıyla, kademeli parasal sıkılaşmayı desteklemek üzere enflasyon hedefi ile uyumlu gelir politikası uygulanmaktadır. Ayrıca, deprem harcamaları dışındaki kamu harcamalarını rasyonalize edecek ve kamu tasarruflarını artıracak tedbirler alınmaktadır.”