Şiirlerinden özlü sözlerine, Kudüs sevdasından devrimci kimliğine kadar uzanan geniş bir yelpazede hayatıyla, eserleriyle ve düşünceleriyle Türk edebiyatına damgasını vuran Nuri Pakdil, sadece bir yazar değil, aynı zamanda bir mütefekkir ve dervişti.

nuri pakdil (7)

Pakdil'in Edebiyatla Tanışma Serüveni

nuri pakdil (8)

Mehmet Emin Ziyai ile Hatice Vecihe Hanım'ın oğlu olarak 1934'te Kahramanmaraş'ta dünyaya gelen Pakdil, yazıya olan ilgisini ilkokul yıllarında keşfetti. O dönemde "Büyük Doğu" dergisiyle tanışarak hem yazı hem de düşünce yolculuğuna hız kazandı.

nuri pakdil (6)

Ünlü "Hamle" Dergisi

1954-1955'te lise yıllarında iki arkadaşıyla birlikte "Hamle" adında bir edebiyat dergisi çıkardı. Bu dergi, Ankara'dan İstanbul'a kadar birçok usta yazar ve şairin dikkatini çekti.

nuri pakdil (2)

"Edebiyat" Dergisi ve Edebiyatçı Yetiştirme Misyonu

Hayatı boyunca birçok dergiyle bağlantı kurdu, ancak "Edebiyat" dergisi özellikle dikkat çekti. 1969-1984 yılları arasında okuyucuyla buluşan bu dergi etrafında birçok yeni şair ve yazar yetişti.

nuri pakdil (5)

Kendi Eserleri ve Ödülleri

Pakdil, birçok eseriyle okurun karşısına çıktı. "Batı Notları" gibi bazı eserleri büyük ilgi gördü. Edebiyat dalında aldığı 2019 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, onun bu alandaki başarısını taçlandırdı.

"Yüreğimin yarısı Mekke'dir, geri kalanı da Medine'dir. Üstünde bir tül gibi Kudüs vardır."

nuri pakdil (4)

Kudüs Sevdası ve İslami Düşünce

Ömrünün son yıllarında Kudüs'e giderek Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılan Pakdil, İslam dünyasının Kudüs'e tavrını "trajik" bulduğunu ifade etti. "İslam dünyasının kurtuluşu ancak Türkiye ile mümkün olacaktır" sözleriyle, Türkiye'nin İslami uyanışına verdiği önemi belirtti.

2019'da vefat eden bu başarılı edebiyatçının 42 eserinin bulunduğu bilinmekte olup, bu eserlerden bazıları; "Umut", "Harikalar Tablosu", "Ay Operası", "Bağlanma" ve "Bir Yazarın Notları"dır.

nuri pakdil (3)

Editör: AYHAN BAYRAKTAR