Radyo, televizyon ve internet gibi modern iletişim araçlarıyla Kur’ân-ı Kerîm’i dinlemek, günümüzde sıkça karşılaşılan bir durum.

Peki, bu araçlardan Kur’ân dinlemek kişiye sevap kazandırır mı? İşte Diyanet İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklaması!

Genc Gazete Kuran I Kerim Kuran'dan Sifa Felak Suresi (13)

Teknolojik araçlardan Kuran dinlemek sevap kazandırır mı?

Radyo, televizyon, internet gibi teknolojik araçlar üzerinden Kur’ân-ı Kerîm dinlemek, ibadet niyetiyle yapıldığında kişiye sevap kazandırır.

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 8 Mart 2023 tarihinde yayımladığı açıklamada, bu araçlardan Kur’ân dinlemenin sevap kazandıracağı açıkça belirtilmiştir:

“Radyo, televizyon, internet ve diğer teknolojik araç ve platformlardan Kur’ân-ı Kerîm dinlemek kişiye sevap kazandırır.”

Genc Gazete Kuran I Kerim Kuran'dan Sifa Felak Suresi (12)Genc Gazete Kuran I Kerim Kuran'dan Sifa Felak Suresi (12)

Secde âyeti geçerse tilâvet secdesi yapmak gerekir mi?

Kur’ân dinlerken secde âyetine denk gelinmesi, dinleyiciyi tilâvet secdesi yapmakla yükümlü kılar. Bu durum, radyo, televizyon veya internet gibi araçlardan dinlenirken de geçerlidir.

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu’nun açıklamasına göre:

“Radyo, televizyon, internet ve diğer teknolojik araç ve platformlardan Kur’ân-ı Kerîm’i dinleme esnasında secde âyeti geçtiğinde tilâvet secdesi yapılması gerekir.”

Genc Gazete Kuran I Kerim Kuran'dan Sifa Felak Suresi (10)

Tv ve İnternetten mukabele dinlemek hatim yerine geçer mi?

Mukabele dinlemek elbette sevap kazandırır, ancak bir kişinin hatim yapması için Kur’ân’ı bizzat Arapça olarak okuması gerekir.

Televizyon veya radyo aracılığıyla yapılan mukabeleyi takip etmek ya da dinlemek, hatim yerine geçmez. Ancak bu şekilde dinlemenin de sevap kazandırdığını söyleyebiliriz.

Kur’ân hatmi, Kur’ân’ın başından sonuna kadar bizzat okunmasıyla gerçekleşir. Mukabeleyi dinlemek, kişiye sevap kazandırır ancak hatim yerine geçmez:

“Kur’ân hatmi, Kur’ân’ın başından sonuna kadar Arapça olarak okunmasıdır. Dolayısıyla bir kimsenin hatim yapmış olması için Kur’ân’ı bizzat tilavet etmesi gerekir.”

Genc Gazete Kuran I Kerim Kuran'dan Sifa Felak Suresi (11)

Sonuç olarak, Kur’ân-ı Kerîm’i radyo, televizyon, internet gibi araçlardan dinlemekle hatim ve mukabele yapılmış olmaz. Yine de bu tür dinlemeler de sevap kazandırır.

Ancak secde âyetine denk gelinirse tilâvet secdesi yapmak gerekir.

Genc Gazete Kuran I Kerim Kuran'dan Sifa Felak Suresi (8)

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Genc Gazete Kuran I Kerim Kuran'dan Sifa Felak Suresi (6)

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: www.kurul.diyanet.gov.tr