Haberimiz Genç Gazete arşivinden. Tarih: 13 Ocak 2007.
O tarihte Kurşunlu Belediyesi diye İnegöl'de bir belde belediyesi vardır. O tarihte kurşunlu Belediye başkanı da Erkan Dönmez'dir.
Erkan Dönmez Türkiye'nin en genç belediye başkanıdır. Başkan Dönmez bu haberimizde Kurşunlu'nun yer altı kaynaklarına dikkat çekiyor. İşte arşivden haberimiz!
Kurşunlu Şifalı Su Kaynaklarıyla Dikkat Çekiyor
İnegöl’e bağlı Kurşunlu beldesi, şifalı suları ve artan sanayi yatırımlarıyla bölgenin parlayan yıldızı oldu. Halk, belediyenin amblem değişikliğine bile ilham olan bu kaynakların yanında, büyük firmaların yatırım açıklamalarıyla umut dolu günler yaşıyor.
Göçün durduğu, nüfusun yeniden artmaya başladığı beldede işsizlik oranı yüzde sıfıra düştü. Çilek A.Ş.’nin dev yatırımları ve mobilya sektörünün ilgisi, beldeyi ekonomik açıdan güçlü bir merkez haline getiriyor.
Arşivden Genç Gazete haberi şu bilgilerle devam ediyor: "Kurşunlu’da, son aylarda yapılan incelemelerin ardından Türkiye’nin önde gelen meşrubat firmalarından birinin yatırım yapacağını açıklaması, vatandaşları mutlu etti. İnegöl Kaymakamlığı ve Kurşunlu Belediyesi’nin de destek verdiği çalışmalar Türk ve yabancı araştırmacılarla sürdürülüyor.
Kurşunlu’lar son yıllarda gözde olan beldelerinde göçün de son 3 yıldır durduğuna dikkat çekiyorlar. Bir yandan Çilek A,Ş’nin dev yatırımları, diğer taraftan mobilya hammaddesi üreticilerin de yatırım yaptığı Kurşunlu beldesi’nde işsizlik oranı ise yüzde sıfıra düştü. Kurşunlu’dan şehre göç edenler ise tekrar beldeye geri dönüş yapıyor. Tarım alanında da güçlü olan bölgelerin başında gelen Kurşunlu’da halkın yüzü gülüyor. Tek temenni ise yapılması planlanan yatırımların hemen hayata geçirilmesi."
Çitli Maden Suyu Efsanesi
Kurşunlu’nun 5 km güneybatısındaki Çitli Maden Suyu, saf, berrak ve bikarbonatlı yapısıyla hazım sorunlarına iyi geliyor.
19. yüzyılda dünya çapında tanınan bu kaynak, Kurtuluş Savaşı sırasında tesisatının zarar görmesiyle kaderine terk edildi. Şimdi halk, bu 9 altın madalyalı maden suyunun yeniden şişelenip tüketicilere sunulmasını istiyor.
“1862 yılında Anghelos Ridiger tarafından işletilmeye başlayan Çitli, bir zamanlar dünya çapında tanınıyordu. Ancak bugün bakımsız halde bulunuyor.”
Kınık Maden Suyuyla Modernleşme
Kurşunlu’nun 4 km güneyinde yer alan Kınık Maden Suyu, 1953’ten bu yana şişelenip Türkiye genelinde pazarlanıyor.
Kansızlık ve hazımsızlığa iyi gelen bu su, aynı zamanda cilt temizliği için de kullanılıyor. Bölgenin doğal güzellikleriyle birleşen Kınık, modern tesisleriyle diğer kaynaklara örnek teşkil ediyor.
Bakmaca Suyu ve Doğal Özellikleri
Çoçuk Dağlarının eteklerinde çıkan Bakmaca Suyu, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelmesiyle biliniyor. Ancak tesisat yetersizliği ve bozuk yollar nedeniyle yeterli ziyaretçiye ulaşılamıyor.
Fransız araştırmacı Be’ral’ın dikkatini çeken bu kaynak, doğal köpürmeleri ve ilginç özellikleriyle hala keşfedilmeyi bekliyor.
Öksürük ve Çayköy Maden Suları
Öksürük Suyu, guatr başta olmak üzere mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelmesiyle bölge halkının sıkça tercih ettiği bir kaynak.
Çayköy Maden Suyu ise ulaşım zorlukları nedeniyle henüz geniş kitlelere ulaşamamış olsa da sindirim bozukluklarına iyi geldiği biliniyor. Doğal akışı nedeniyle yaz aylarında suyun asit miktarı artıyor ve çevredeki ekosisteme olumsuz etki yapabiliyor.
Göç Durdu, Nüfus Geri Dönüyor
Kurşunlu Belediye Başkanı Erkan Dönmez'in girişimleri sonucu, sanayi yatırımları ve tarım alanındaki gelişmeler sayesinde Kurşunlu’da işsizlik sıfıra düştü. Göçün durduğu ve geri dönüşlerin başladığı belde, ekonomik kalkınmanın en güzel örneklerinden biri haline geldi. Halkın temennisi ise yatırımların bir an önce hayata geçirilmesi.
Kurşunlu ve çevresi şifalı su kaynakları
İşte bölgede bulunan şifalı su kaynakları ve özellikleri:
ÇİTLİ MADEN SUYU : Kurşunlunun 5 km. güney batısından ana asfaltın 1 km . güneyinde yer alıyor. İnegöl’e 10 km. uzaklıkta Çitli tepelerinin eteğinde ağaçlık bir vadide bulunuyor. Saf , berrak , ekşimsi ve lezzetli içimli bikarbonatlı sofra suyu özelliğini taşıyan Çitli, ilginç öyküsü ile de dikkat çekiyor.
1862 yılında Anghelos Ridiger adlı yabancı bir girişimci Çitli Maden Suyunun işletmeciliğini 10 yıllığına alarak tüm dünyada tanınmasını sağladı. 1881’de işletme hakkı Eczacı George Dellesuda’ya geçti. Zamanın Bursa Valisi Ahmet Vefik Paşa bu imtiyaza Bursa Hastanesini de ortak etmiş. Kurtuluş Savaşı’nın sonunda düşman orduları bölgeden geçerken kaynaklarla tesisatı bomba ile yıkılmış. Şimdi ise günümüzde işletmeci olmadığından bakımsız harabe vaziyetinde bulunuyor. Hazım bozukluklarına iyi gelen 9 altın madalyalı Çitli Maden Suyunun yeniden seçkin marketlerde bölge halkının en büyük isteği.
KINIK MADEN SUYU : Kurşunlu’nun 4 km. güneyinde mezit deresinin kıyısında 1953 yılında kurulmuş bir işletmedir. 1972’de Rafet Arıç tesisleri kiralayıp Masit A.Ş’yi kurdu. Günden güne modernleşerek günümüzde Türkiye’nin her yerine şişelenmiş olarak maden suyu pazarlanmaktadır. Kansızlık, hazımsızlık beslenme bozukluklarına karşı faydalı bir su olup suyun 1973 yılındaki tahlil raporu şöyledir. 1 litrede sodyum 475.171 mgr, kalsiyum 180.000 mgr, magnezyum 134.400 mgr, demir, aliminyum 139.619 mgr. Cilt temizliğine de iyi gelen suyun bulunduğu alan tabiat güzellikleri yönünden de önemlidir.
BAKMACA SUYU : Kurşunlu’nun 5 km. güney doğusundadır. Çoçük Dağlarının eteklerinde orman içindedir. Ekşimsi lezzetle , renksiz, kokusuz, gazlı ve bikarbonatlı bir su olup kaynağında şiddetli köpürmeler vardır. Suyun çıktığı yerde 30 cm. uzaklıktaki yanan bir mumu söndürdüğü kaynaklarda belirtilir. Hazmı kolaylaştırır . (Hamiz –i Fehm Gazı ) mide,bağırsak , idrar yolu, karaciğer hastalıkları ve kaşıntılara karşı faydalıdır.
Ancak tesisatı yok. Kurşunlu Belediyesi tarafından duş kabinleri yapılmış. Yolu bozuk stabilize olduğundan istenilen ziyaretçi sayısına ulaşılamamıştır. Kaynağın verimi iyi olup travertenlerden aşağı süzülüp akar. Bakmaca suyu ile ilgili ilk araştırmayı Fransız Be’ral yapmış. Bu su hakkında Bursa Vilayeti Salnamesi ve Eski Osmanlı Gazetesinde bilgiye rastlanmış.
ÖKSÜRÜK SUYU : Bakmaca Yolu üzerinde Özlüce Köyünün hemen üstünde Çöçük Dağı eteğindedir. Kurşunlunun güneyindeki bu su guatır başta olmak üzere mide ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiği rivayet ediliyor.Bu suyunda tesisi bulunmadığı için boşta akıyor. Özellikle Ramazan ayında İnegöl ve çevresinde gelen insanların uğrak yeri.
ÇAYKÖY MADEN SUYU : Kurşunlu’nun doğuşunda Cehennem deresi ile Çayköy deresinin birleşti yere yakındır. Yolun olmaması ve çevrede fazla tanınmaması nedeniyle su dereye akıp gidiyor. Sindirim bozukluklarına mide hastalıklarına iyi geldiği rivayet ediliyor. Yaz aylarında derenin suyu kesildiği halde maden suyu devamlı akıyor. Bu yüzden deredeki asit miktarı arttığından balıkların üreme açısından olumsuz etki yaptığı kaydediliyor.
ARŞİVDEN HABER | GENÇ GAZETE | 13.01.2007
İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!
Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!
Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!
Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!