1 Milyar Dolarlık Saadet Zinciri Operasyonu: 127 Şüpheli Yakalandı
Ankara merkezli düzenlenen operasyonda Emniyet güçleri, “Sıfır Risk İle Yüksek Kazanç” vaadiyle nitelikli dolandırıcılık suçunu işleyen kişilere yönelik dev bir operasyona imza attı. 1 milyar dolarlık dolandırıcılık soruşturması kapsamında 21 ilde 127 şüpheli gözaltına alındı.
Sibergöz-42 Operasyonu: Büyük Vurgun Ortaya Çıktı
Aşkım Kapışmak Gözaltında
Ankara merkezli düzenlenen operasyonlar kapsamında, tanınmış yazar ve davranış bilimleri uzmanı Aşkım Kapışmak da gözaltına alındı. Kapışmak, “Smart Trade Coin” isimli sözde kripto varlık alım/satım platformu üzerinden vatandaşı “Sıfır Risk İle Yüksek Kazanç” vaadiyle dolandıran 127 şüpheli arasında yer alıyor.
“Bilişim sistemlerini kullanarak nitelikli dolandırıcılık yapanların enselerindeyiz. Kara Vatan’da olduğu gibi Siber Vatan’da da sanal devriyelerimiz 7 gün 24 saat görevlerinin başında.” - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya
127 Şüpheli Yakalandi
Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde düzenlenen operasyonlarda, 21 ilde 127 şüpheli yakalandı. Şüphelilerin, “Saadet Zinciri” sistemi ile uluslararası dolandırıcılık eylemi gerçekleştirdiği ve 1 milyar dolarlık haksız kazanç elde ettiği belirlendi.
Mal Varlıklarına el konuldu
Operasyonlar sonucunda, 1 milyar TL değerinde 177 taşınmaz ve 61 taşınır mal varlığına el konuldu. Ayrıca, aramalarda 1 ruhsatsız tabanca, 1 kuru sıkı tabanca ve çok sayıda dijital materyal de ele geçirildi. Yetkililer, soruşturmanın genişleyebileceğini ifade ediyor.
Soruşturmanın Detayları ortaya çıktı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma, dolandırıcılık suçuna karışan kişilerin yakalanması ve elde edilen mal varlıklarının aklanması suçlarına yönelik geniş çaplı bir çalışmayı içeriyor. Vatandaşları “Sıfır Risk İle Yüksek Kazanç” vaadiyle kandıran şüphelilerin, otomatik al-sat işlemleri gerçekleştiren bot uygulamaları sattıkları ve mevcut kullanıcılara yeni kullanıcı getirmeleri halinde kazanç vaadinde bulundukları ortaya çıktı.
Smart Trade Coin Skandalı: Mağdurlar Sesini Duyurdu!
“Sıfır risk yüksek kazanç” vaadiyle dolandırıldıklarını iddia eden mağdurlar, gözaltılar sonrası seslerini duyurmak için Ankara’da toplandı.
Avukat Buğrahan Kutlu’nun Açıklamaları
Ankara Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan mağdur avukatı Buğrahan Kutlu, olayın 2021 yılında başladığını belirterek, "Bir kripto para borsası üzerinden mağdurlara kesin kazanç vaat ediliyor. Bu da ‘bizim bir sistemimiz var. Alım-satım işlemlerini otomatik yapıyor. Kesin kar getirili' denilerek mağdurların 2 milyar dolarından bahsedilen bir dolandırma olayı gerçekleşiyor. Yaklaşık 40 bin civarında biz mağdur olduğunu düşünüyoruz. Dosyada gizli karar olduğu için çok detaylı tabi bilgi veremiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Umudumuz suçluların cezalandırılarak mağdurların da kaybettikleri paralara geri kavuşması yönünde.” - Avukat Buğrahan Kutlu
Kutlu, “Yaklaşık 1 milyar liralık, 150’nin üstüne taşınmaz, 50’nin üstüne taşınır mala el konulmuş. Bu ‘Smart Trade Coin’ dolandırıcılığı yüzünden ne yazık ki hayatını kaybeden, intihar eden vatandaşlarımız var. Bu yaklaşık 20 kişi civarında. Çok tabii üzücü bir olay” dedi. Soruşturmanın ardından kaybedilen miktarların geri alınması yönünde bir hukuk davası açılacağını da belirtti.
Dolandırıcılık Yöntemleri ortaya çıktı
Dolandırma yöntemlerine değinen Kutlu, “‘Buraya parayı atıyorsunuz, bizim botlarımız var, otomatik alım-satım işlemleri gerçekleştiriyorlar. Düşükten alıyor, yüksekten satıyor’ şeklinde vaat ediyorlar. Her saadet zincirinde olduğu gibi bir süre kazanç oluyor, insanları bu şekilde içeri çekiyorlar. Ardından insanlar bir gün uyandıklarında paralarını alamıyorlar. Sadece bizim müvekkillerimizin milyonlarca lira zararı var” ifadelerini kullandı.
Mağdurların Kayıpları büyük
‘Smart Trade Coin’ isimli platformda dolandırıldığını iddia eden Hakan Koç, “Sistemin içerisinde 5 ay kalabildik. Bu sistem ile borsalar arası arbitraj yapıldığı ve kur farkından satışlar yapılarak kayıpsız bir kar sağlandığı bize sosyal medya hesapları üzerinden toplantılarla aktarıldı ve biz de bu sisteme katıldık ve paralarımızı yatırdık. Daha sonraki kazançlarımızda bizi memnun edecek miktarlarda para veriyorlardı. Fakat 2021’in Haziran ayında sistemin fişini çektiler ve sisteme ulaşamadık” diye konuştu.
“550 bin dolar param gitti.” - Hakan Koç
Koç, platformun kapandığı 5 Haziran 2021 tarihinde 115 kripto parasının olduğunu belirterek, “O gün bu kriptolar 550 bin dolara denk geliyordu. Bu sistemin içerisinde 5 Haziran 2021 benim bu kadar param gitti” dedi.