ABD'nin önde gelen gazetelerinden The Washington Post (WP), Danimarka'nın Bornholm adası açıklarında meydana gelen ve Rus gazını Avrupa'ya ulaştıran sistemin dört hattından üçünü koparan Kuzey Akım saldırısına ilişkin çarpıcı bir iddiada bulundu. WP, saldırının arkasında Ukraynalı bir subayın koordinasyon yaptığını ileri sürdü. Bu iddia, Kuzey Akım saldırısının perde arkasını aydınlatma potansiyeline sahip mi?

Kuzey Akım doğalgaz boru hattının yaşadığı saldırı olayı, uluslararası arenada büyük yankı uyandırmıştı. Danimarka'nın Bornholm adası açıklarındaki patlamalar, Avrupa'ya doğalgaz sağlayan bu önemli sistemin işleyişini sekteye uğratmıştı. The Washington Post'un son iddiasına göre, saldırının arkasında Ukraynalı bir subayın koordinasyon yaptığı iddia ediliyor.

Saldırı, Sabotaj mı Terör Eylemi mi?

ABD ve NATO, Kuzey Akım saldırısını bir sabotaj eylemi olarak değerlendirirken, Rusya ise bu patlamaları uluslararası bir terör eylemi olarak tanımlamıştı. WP'nin haberine göre, Ukraynalı subayın yönettiği altı kişilik bir ekip, Kuzey Akım doğalgaz boru hattına zarar vermek amacıyla bu saldırıyı gerçekleştirdi.

Ukrayna'dan Yanıt Bekleniyor

Ukrayna ordusunun eski bir istihbarat yetkilisi olan Roman Çervinski, iddiaların merkezinde bulunuyor ancak kendisi planlamada yer almadığını iddia ediyor. Ukrayna'dan ise bu iddialara dair henüz bir resmi yanıt gelmedi. Kiev'in iç güvenlik servisi SBU ve Dışişleri Bakanlığı da bu konuda sessizliğini koruyor.

The Washington Post, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin saldırı operasyonundan haberdar olmadığını bildirdi. Ancak bu iddiaların ardından konuyla ilgili Ukrayna'dan nasıl bir açıklama geleceği merak konusu. Saldırının arkasındaki gerçeklerin aydınlatılması için uluslararası bir soruşturma sürüyor.