Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri haline gelen ara eleman eksikliği, üretim sektörünü ciddi şekilde tehdit ediyor. Aylık 150 bin liraya kadar ulaşan ücretler bile sorunu çözmede yetersiz kalıyor. Sektör temsilcileri, vasıflı personel bulamamaktan şikayetçi ve mecburen yabancı işçi çalıştırdıklarını belirtiyor. Gençlerin sosyal medyadan kolay para kazanma yoluna gitmesi, iş beğenmemeleri ve emek gerektiren işleri tercih etmemeleri bu sorunu daha da büyütüyor.
Ara Eleman Eksikliği Üretimi Tehdit Ediyor
İnşaat, dekorasyon ve tadilat işleri yapan şirketlerde eleman sıkıntısı giderek artıyor. Kalifiye kaynakçı, kalıpçı, demirci ve montajcılar Türkiye’de en çok aranan meslek hâline gelmiş durumda. Çalışacak eleman bulunamaması nedeniyle yevmiye ücretleri adeta uçmuş durumda. Bugün kalifiye bir kaynak ustasına günlük 5 bin lira ödeniyor, ancak bu bile yeterli olmuyor.
Deprem Bölgesine Giden Ustalar Krizi Derinleştirdi
İstanbul’da dekorasyon işi ile uğraşan Ramazan Karadağ, eleman probleminin uzun süredir devam ettiğini belirtti. Pandemiyle birlikte sektörde oluşan açık, Kahramanmaraş depremi sonrasında daha da büyümüş. Karadağ, “Sektördeki en tecrübeli ustalar deprem bölgesine gitti. Bugün bir kaynak ustasına 5 bin lira yevmiye veriyorum, ama usta daha iyi bir iş bulduğunda bırakıp gidiyor. Bu durum işlerimize olumsuz yansıyor,” dedi.
Yabancı İşçi İstihdamı Kaçınılmaz Oldu
Ramazan Karadağ, iki sene sonra Türk usta bulunamayacağını iddia ediyor ve yetişmiş bir ustanın bugün bir mühendisten daha çok para kazandığını vurguluyor. Ancak gençlerin emek gerektiren sektörlerden kaçtığını, masabaşı işler ve sosyal medyadan kolay para kazanma yöntemlerini tercih ettiklerini belirtiyor. Karadağ, “Türk ustalar belli bir yaşa geldi, zamanla emekli olacaklar. Bazı şirketler mecburen yabancı işçi çalıştırıyor,” diye konuştu.
Sektör Temsilcilerinin Şikayetleri Artıyor
Otomobil tamircisi Uğur Kahveci, kalfa ve çırak bulmakta zorlandıklarını belirtiyor. Eskiden ailelerin çocuklarını ustaların yanına bıraktığını, ancak şu anda bunun olmadığını ifade ediyor. Cep telefonu tamircisi Ramazan Özdemir ise, gençlerin sosyal medyadan para kazanma yöntemlerine yöneldiğini ve bu yüzden vasıflı personel bulamadıklarını dile getiriyor.
Tekstil sektöründe faaliyet gösteren Ufuk Doyuran, gençlerin iş beğenmediğini belirterek, “Sekiz mağazası olan arkadaşım, dört mağazasını eleman sıkıntısı sebebiyle kapattı,” diyor.