Benzine gelen indirimlerin hemen peşinden, motorinde de büyük bir düşüş yaşandı. Gece yarısı itibarıyla mazot fiyatlarında meydana gelen bu indirim, sürücüleri sevindirdi.

İnegöl’de Akaryakıt Fiyatlarındaki Son Tablo

Yeni Mazot ve Benzin Fiyatları

İnegöl'de benzinin litresi 34.24 TL’den, mazotun litresi 37.98 TL’den ve LPG’nin litresi ise 18.18 TL’den satılmakta.

Seçim Öncesi ve Sonrası Fiyat Değişimleri

Seçimlerin öncesi ile sonrası arasında akaryakıt fiyatlarında gözle görülür bir fark bulunmakta. Mayıs ayındaki seçimlerden önce benzinin litre fiyatı 19 lira iken, şu anki fiyatlarla karşılaştırıldığında iki katından fazla bir artış söz konusu.

Akaryakıt fiyatlarına son dönemde üst üste zamlar geldi. Mayıs ayında gerçekleştirilen seçimler öncesi benzinin litresi 19 lira seviyelerinde, motorin litre fiyatı ise 18 lira seviyelerindeydi. 4 aylık sürede akaryakıt fiyatları 2 kattan fazla arttı.

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Belirleniyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatlarını hesaplarken pek çok faktör devreye giriyor. Gümrüksüz rafineri fiyatları, ÖTV, EPDK payı ve KDV gibi unsurlar fiyat belirlemede kritik rol oynuyor.

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

Belirlenen bu fiyatlar, dağıtım firmalarının rekabeti ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentler arasında küçük değişikliklere uğrayabiliyor.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR