Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,  ekonomi gündemindeki son gelişmeleri değerlendirdi. Bakan Şimşek, Türkiye'nin gri listeden çıkış süreci, finansal sistemin sağlıklı işleyişi ve enflasyonla mücadele gibi konularda önemli açıklamalarda bulundu.

“Gri listeden çıkışımız bir ekip çalışması. Daha önce mevzuat çalışması yapılmıştı ama en önemlisi uygulamadaki etkinlikti. Gri listeye girmek kolay çıkmak zor. İçişleri ve Adalet Bakanlığımızın desteği olmasaydı bu listeden çıkamazdık.”

Şimşek, Türkiye'nin finansal sisteminin itibarlı olması gerektiğini vurguladı ve gri listeden çıkmanın büyük bir kazanım olduğunu belirtti. Ayrıca, FATF'ye siyasi mülahazaların devreye girmemesi için bir mektup yazdıklarını ifade etti.

“Son aylarda kaynak girişi güçlü oranda arttı. Şu an bu kaynak girişini nasıl yönetiriz onunla uğraşıyoruz. Sisteme çok Döviz girince aşırı TL basıyorsunuz. Bu da likidite fazlası yaratıyor.”

Rezerv yeterliliği konusunda IMF kriterine yaklaştıklarını ve yurt içi bankalarla yapılan swapları neredeyse 5 milyar dolara indirdiklerini açıkladı. Döviz rezervlerinin endişe kaynağı olmaktan çıktığını belirten Şimşek, reel bazda lirada bir miktar değerleme olduğunu ve enflasyonu kalıcı şekilde düşürerek nominal kurlarda istikrar sağlamak istediklerini söyledi.

“Gri liste kararından sonra Moody's'in bunun olumlu yönde yansıyacağı yönünde değerlendirmesi var. Fon akışı son derece güçlü.”

Terörizmin finansmanıyla mücadeleyi bir öncelik haline getirdiklerini belirten Şimşek, Türkiye'nin gri listeden oybirliğiyle çıkarıldığını ve MASAK'ın idari kapasitesinin geliştirileceğini vurguladı.

“Programın temelinde rasyonel politikalar ve yapısal reformlar var. Bu durum yatırımcı güvenini getiriyor. Bu durum reel kurda istikrarı getiriyor. O da beraberinde dezenflasyonu getiriyor.”

Cari açık konusunda başarı sağlandığını ve bu başarının kalıcı hale getirilmesi gerektiğini belirten Şimşek, sanayi politikasında devletin aktif rol alacağını ifade etti. Ayrıca, EYT'nin maliyetinin 724 milyar TL olduğunu ve bütçe dengelerinin iyileşmesinde önemli mesafe kat ettiklerini söyledi.

“Büyümede yeniden dengelenmeyi sağladık. Enflasyonun ana kaynağı iç talep kaynaklı büyüme. KKM'de 44 haftadır kesintisiz olarak düşüş var. Bu durum para politikasının çalışmasını engelleyen bir faktör. KKM'yi giderek bir sorun olmaktan çıkarıyoruz.”

Şimşek, asgari ücretin yıl sonunda reel olarak artmış olacağını ve Türkiye'de asgari ücretin düşük olmadığını vurguladı. Asgari ücretin AK Parti hükümetleri döneminde dolar bazında ciddi oranda arttığını belirtti.

“Vatandaşımızı enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyeceğiz. Asgari ücret AK Parti hükümetlerinde dolar bazında ciddi oranda arttı. Haziran 2024 itibariyle asgari ücret 524 dolar. Bu sene reel olarak asgari ücret artmış olacak.”

Vergi paketinde yapılan değişiklikler hakkında da açıklamalarda bulunan Şimşek, vergi tabanını genişleterek sonuç alacaklarını ve kayıtdışılıkla mücadele edeceklerini ifade etti.

“Türkiye'de birçok kesim vergiden imtina ediyor, ciddi bir kayıtdışılık var. Biz verginin tabanını büyüterek sonuç alacağız. Bizim iki temel ilkemiz var. Vergide adaleti sağlamak ve uygulamada etkinliği sağlamak.”

Şimşek, Türkiye'nin risk priminin geçen yıl 700 civarındayken bu yıl 270 baz puanlara geldiğini belirtti. Ayrıca, vergilendirilmemiş alanlardan vergi alarak yeni bir vergi yükü getirmek istemediklerini söyledi.

Kaynak: bloomberght.com