Ekonomist Hakan Kara, Merkez Bankası'nın rezerv kaybının 42.2 milyar dolara ulaştığını duyurdu.
Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara, X hesabında yaptığı açıklamada, Mart ayının ikinci haftasından bu yana Merkez Bankası'nın net rezervlerinin 42.2 milyar dolar azaldığını belirtti. Kara, brüt rezervlerin ise 25 milyar dolar azaldığını ifade etti. Ekonomist Kara, Merkez Bankası'nın rezerv kayıplarının, Türk ekonomisinde ciddi bir dönüşüm sürecinin başladığını ve bu kayıpların devam etmesi halinde ekonominin daha zor bir süreçle karşılaşacağını vurguladı.
Kara, faiz artırımı önerilerine karşı net bir duruş sergileyerek, “Yanlış teşhis yanlış tedaviye yol açar” açıklamasında bulundu. Kara, yüksek faiz politikalarının kısa vadede bazı ekonomik rahatlamalar sağlasa da, uzun vadede daha büyük sorunları beraberinde getirebileceği uyarısında bulundu.
Hakan Kara’nın açıklamaları, piyasalarda son dönemde yaşanan dalgalanmaların nedenleri ve çözüm önerileri üzerine de önemli bir tartışma başlattı. Kara, Hazine nakit dengesi açığının 901 milyar TL olduğunu ve borçlanmanın 640 milyar TL’yi bulduğunu da duyurdu. Bu gelişmelerin, Türkiye’nin borç yönetiminde ve dış borçlanma sürecinde daha dikkatli olunması gerektiğini ortaya koyduğunu belirtti.
Ayrıca, Kara, Merkez Bankası’nın rezerv kayıpları ve dış borçlanma konularında yapılacak doğru müdahalelerin, ekonomiye uzun vadeli katkılar sağlayacağını söyledi.