Cumhuriyet'in 100. yılına özel bir sergi, Diyarbakır Müzesi'nde ziyaretçileri büyülüyor. Eser, Türkiye'de gubari sanatını icra eden ustalardan biri olan Ömer Faruk Tekin tarafından yaratıldı. Bu eşsiz eser, ziyaretçilerin mikroskopik boyutları mercek altında keşfetmelerine olanak tanıyor.
İncir Çekirdeğinde Gizlenen Ulusal Gurur
İslami Eserler Salonu'nda Bir İnci
İslami Eserler Salonu, birbirinden değerli eserleri barındırıyor. Burada sergilenen eserler arasında gubari hat sanatının ince detaylarını yansıtan, incir çekirdeğine işlenmiş Türk bayrağı dikkat çekiyor. Bu eser, tilkinin bıyığından, arının iğnesinden ve örümceğin kılından yaratılan mikro ölçekli sanatın muhteşem bir örneğini sunuyor.
"Benzeri Yok" Diyor Müze Müdürü
"Bir vitrin var ki vatandaşlarımızın çok yoğun ilgisini çekiyor. Bu vitrinde gubari hat sanatıyla yapılmış dünyanın en küçük 99'luk ve 33'lük tespihi ve incir çekirdeği üzerine yapılmış en küçük Türk bayrağı var. Tilkinin bıyığından, arının iğnesinden, örümceğin kılından yapılan mikro ölçekli bir sanattır. İncir çekirdeğine yapılmış bu mikro ölçekli Türk bayrağı, Türkiye'de hiçbir müzede bulunmamaktadır. Bu bakımdan çok kıymetlidir."
Müjdat Gizligöl, Diyarbakır Müze Müdür Vekili, eserin ve serginin eşsizliğini ve önemini vurguluyor.
Ziyaretçilerin Gözünden
Ziyaretçiler, İstanbul, Adana, Bursa gibi farklı şehirlerden gelerek bu eşsiz eseri görme şansını elde ediyorlar. Her biri, incir çekirdeğine işlenmiş Türk bayrağının ince detaylarını ve bu sanatın ustalığını hayranlıkla inceliyorlar. Ayrıca, Cumhuriyet'in 100. yılında bu özel eseri görmekten duydukları gururu dile getiriyorlar.
Diyarbakır Müzesi, tarihi ve kültürel mirasını modern sanatla buluşturarak ziyaretçilerine unutulmaz deneyimler sunuyor. İncir çekirdeğine işlenen Türk bayrağı, mikroskopik boyutlarda ulusal bir gururu ifade ederken, bu özel sanat eserini görmek için Türkiye'nin dört bir yanından ziyaretçileri ağırlıyor.