Milli Eğitim Bakanlığı, siber zorbalığın artış göstermesi üzerine harekete geçerek tüm sınıflar için kapsamlı bir müfredat hazırladı. Öğrencilerin dijital ortamda maruz kaldığı zorbalığı önlemek amacıyla Bakanlık, öğrencilere siber zorbalıkla başa çıkma konusunda eğitimler verecek.

Zorbalık olarak tanımlanan, bir kişinin kasıtlı olarak bir başka kişiyi rahatsız etmesi, incitmesi veya korkutması eylemi, günümüzde özellikle sosyal medya platformlarında yaygınlaşmış durumda. Siber zorbalık ise dijital platformlar aracılığıyla gerçekleştirilen huzursuzluk veren eylemleri içeriyor ve gençler arasında özellikle sıkça yaşanıyor. Türkiye'de yapılan araştırmalar, ortaokul öğrencilerinin yüzde 24'ünün, lise öğrencilerinin ise yüzde 42'sinin siber zorbalığa maruz kaldığını gösteriyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni müfredat çalışmaları kapsamında her kademede öğrencilere, yaş gruplarına uygun bir programla siber zorbalıkla başa çıkma becerileri kazandırmayı hedefliyor.

Program çerçevesinde öğrencilere, paylaşım konusunda dikkatli olmaları gerektiği vurgulanacak. Öğrencilere özellikle özel e-postalarda bile kişisel fotoğraflar veya detaylar paylaşmanın gelecekte problemlere neden olabileceği hatırlatılacak.

Siber zorbalığa maruz kalan öğrencilere, profil gizlilik ayarları, güvenli parola seçimi gibi konularda eğitim verilecek. Ayrıca, zorbalık yaşayan öğrencilere, güvendikleri bir yetişkine durumu anlatmaları ve karşı tarafa cevap vermemeleri konusunda uyarılarda bulunulacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, siber zorbalıkla başa çıkma konusunda öğrencilere rehberlik etmek amacıyla şikayet sitelerini hazırladı. Öğrenciler, ihbarweb.org.tr, guvenlicocuk.org.tr, guvenlinet.org, guvenliweb.org.tr, gim.gov.tr adreslerine başvurarak yardım alabilecekler. Ayrıca, internet üzerinden tanışılan kişilerle yüz yüze görüşmemenin önemi de vurgulanacak.

Editör: İHSAN KURAN