“Tercih Robotları Tercih Yapmaz, Filtreleme Yapar”
Öğretim Görevlisi Ali Bozgedik, 2024 YKS sonuçlarının ardından üniversite adaylarının tercih yaparken nelere dikkat etmesi gerektiğini açıkladı. Bozgedik, tercih robotlarına güvenmenin ‘uçağı otomatik pilota bağlamak’ gibi olduğunu belirterek, öğrencilerin yeteneklerine uygun bölümleri seçmeleri gerektiğini vurguladı.
“Tercih robotuna güvenip tercih yapmak, ‘uçağı otomatik pilota bağlamak gibidir' tercih robotları tercih yapmaz, filtreleme yapar. Öğrencilerin yeteneklerini bilmez”
Kontenjan Azaldı, Tercih Kolaylaştı mı?
Ali Bozgedik, bu yıl 3 milyon 120 bin adayın sınava başvurduğunu, ancak geçen yıla göre 400 bin kişinin sınava girmediğini söyledi. Bu durumun öğrencilerin tercih yaparken daha az rekabetle karşılaşmalarına neden olabileceğini belirtti. Bozgedik, AYT ve TYT sınavlarında aday sayısının azalması nedeniyle, kontenjanın da geçen yıla göre 67 bin kişi azaltıldığını ifade etti.
“2024 YKS'de geçtiğimiz yıla göre, 400 bin kişi azaldığını söyleyebilirim. Kılavuzu incelediğimizde bu yıl geçtiğimiz yıla göre sınavı geçerli aday sayısı AYT için 200 bin, TYT için 176 bin kişi azaldığını söyleyebiliyorum.”
Yeni Açılan Bölümler ve Gelecek İçin Öneriler
Bozgedik, 2024 YKS kılavuzunda bazı bölümlerin kontenjanlarının azaltıldığını ve devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını belirtti. Ayrıca, bilişimle ilgili toplamda 14 yeni bölümün açıldığını ve bu bölümlerin gelecekteki iş olanakları açısından önemli olduğunu vurguladı.
“Toplamda 14 yeni bölüm açıldı, bu bölümler bilişimle ilgilidir. 21. yüzyılın yapay zeka ve bilişim çağı olduğunu hatırlatarak öğrenciler bu yeni açılan bölümlere yönlenmesi faydalı olacaktır.”
Başarı Sırasına Göre Tercih Yapın
Bozgedik, YKS tercihlerinin 25 Temmuz - 2 Ağustos tarihleri arasında yapılacağını belirterek, adayların yerleştirme puanına değil, başarı sırasına göre tercih yapmalarını tavsiye etti. Öğrencilerin, gitmek istedikleri bölümlere öncelik vermeleri gerektiğini ve profesyonel destek almalarının önemini vurguladı.
“Yerleştirme puanına göre değil, başarı sırasına göre tercih yapsınlar. Başarı sırasını dikkate alarak istek sırası oluştursunlar. Kazanamam korkusuyla asıl gitmek istemedikleri bölümü tercihlerini almasınlar.”
Bozgedik ayrıca, tercih robotlarına güvenmenin yeterli olmadığını ve öğrencilerin mutlaka profesyonel destek almaları gerektiğini belirtti.
“Her tercih bir fırsattır. Bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek sizin elinizde. Tercihlerinizle fark oluşturmak, geleceğinizi aydınlatmak istiyorsanız muhakkak profesyonel destek alın.”