AK Parti, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunmuş olduğu 80 maddelik torba yasa teklifi ile çeşitli düzenlemeleri içermekte olan kapsamlı bir yasa değişikliği yapmayı hedefliyor. 

Milyonları yakından ilgilendiren yeni düzenleme yolda

Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren bu teklif, Genel Sağlık Sigortası borçlarından tutup vergi risk analizlerine ve, nüfus düzeltmelerine kadar vede sporculara vergi uygulamasına kadar bir çok konuda önemli düzenlemeler yer alıyor.

Milyonları yakından ilgilendiren yeni düzenleme yolda

GSS Borçları Tamamen Siliniyor

Milyonları yakından ilgilendiren yeni düzenleme yolda

Teklifin en dikkat çeken maddelerinden biride, zorunlu Genel Sağlık Sigortası prim borçlarına dair. 1 Ocak 2014 yılı öncesine ait GSS prim borçları ve, gecikme cezası zamlarıyla birlikte tamamen silinecek. Bu düzenlemeyle birlikte sağlık hizmetlerine ulaşmada zorluk yaşayan vatandaşların yüküde hafifletilmiş olacak.

Vergi Risk Analizleri

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergiye uyum düzeyini ölçmek için Risk Analiz Sistemi üzerinden analiz yapabilme yetkisine sahip olacak. Vergi sistemlerindeki arızalardan kaynaklanan mağduriyetlerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Nüfus Düzeltmelerinde Harç İstisnası

Teklif, nüfus idarelerinden kaynaklanan maddi hataların faturasının vatandaşlara kesinlikle çıkarılmamasını hedefliyor. Ticaret sicili ve tapu kayıtlarındaki düzeltmeler ile, harçlardan muaf olarak tutulacak.

Erişim Yöntemiyle Yayın Yapanlara RTÜK Kesintisi

Erişim yöntemiyle yayın yapan kuruluşlar, yıllık net satış gelirleri üzerinden yüzde 1,5 oranda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na ödeme yapacak.

Sporculara Vergi Uzatması

Sporcu ücretlerinin vergilendirilmesinde uygulanan tevkifat süresi 31 Aralık 2028 yılına kadar uzatılacak.

Bu düzenlemelerin yanı sıra teklif, özelleştirme süreçlerinden, elektronik ortamda yapılacak ihalelere kadar birçok alanda önemli değişiklikler içeriyor. 

Teklifin yasalaşması durumunda, vatandaşların karşılaştığı çeşitli sorunlara çözümler getirilmiş olacak.