Ekonomi

Mirasçılar mirastan mahrum bırakılabilir mi? İşte İslam Miras Hukuku!

Mirasçılar mirastan mahrum edilebilir mi? Dinen ve hukuken mirastan mahrum etmenin şartları nelerdir? Detaylar haberimizde...

Abone Ol

Miras hukuku, İslam dininde çok önemli ve hassas bir konudur. Aile bağları ve dini sorumluluklar, miras paylaşımında önemli bir rol oynar.

Ancak, bir kişinin mirasçısını mirasından mahrum etme hakkına sahip olup olmadığı, sıklıkla merak edilen bir meseledir. Bu makalede, mirasçının mirastan mahrum bırakılma durumları ve bunun dini boyutunu ele alacağız.

Mirasçılar hangi durumlarda mirastan mahrum kalabilir?

Bir yakınınızın vefatı öncesi kendisinin, vefatı  sonrası diğer aile fertlerinin, bir kişiyi mirastan mahrum bırakma yetkileri var mıdır?  Bir kişinin mirastan pay alma hakkı elinden alınabilir mi? İşte bu konuda Din İşleri Yüksek Kurulu'nun net açıklaması...

İslam Miras hukuku, bireylerin vefatı sonrası mal varlıklarının nasıl dağıtılacağını düzenleyen önemli bir hukuk dalıdır. Bu bağlamda, mirasçılar genellikle yakınlık durumuna göre miras bırakanın geride bıraktığı mal varlığına hak kazanırlar.

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 2017 tarihli açıklamasına göre, bir kişi mirasçısını mirastan mahrum etme yetkisine sahip değildir. Bir anne baba, çocuklarını mirasından mahrum etmek için vasiyetname düzenleyemez veya evlatlıktan reddedemez.

Mirasçılığa Engel Haller

Ancak, mirasçılığa engel bazı durumlar bulunmaktadır. Örneğin, mirasçı, miras bırakanı kasten öldürmüşse veya farklı dinlere mensupsa miras hakkından mahrum kalabilir. Ancak bu durumlar dışında, herhangi bir sebeple bir mirasçının miras hakkı ellerinden alınamaz.

"Kişi, mirasçısını mirasından mahrum etme hak ve yetkisine sahip değildir. Ancak vârisin mûrisini öldürmesi, farklı dinlerden olmaları gibi mirasçılığa engel hâller bulunması durumunda mirasçı mirastan mahrum kalır." - Din İşleri Yüksek Kurulu, 12.07.2017

Çocukların Davranışları ve Miras Hakkı

Bazı durumlarda, çocuklar anne babalarının gönlünü inciten veya görevlerini yapmayan davranışlarda bulunabilirler. Ancak bu durumlar, çocukların miras hakkından mahrum edilmesine gerekçe teşkil etmez.

Din İşleri Yüksek Kurulu, bu tür durumlarda çocukların dinen sorumlu olduğunu ancak miras hakkının ellerinden alınamayacağını belirtmektedir.

Anne babaya bakmamak, Anne-babanın gönlünü kırmak, sevgi bağını koparacak davranışlarda bulunmak büyük günahtır. Anne babaya ve aileye karşı bu tür olumsuz davranışlar dinen sorumluluk doğurur, ancak bu durum çocukların mirastan mahrum edilmesine sebep olmaz.

Yani, çocukların aileye ve anne babalarına karşı hataları, mirastan mahrum bırakılmalarına sebep teşkil etmez.

Anne-baba evlatlarını mirastan mahrum edebilir mi?

İslam dininde Anne-baba, çocuklarını mirastan mahrum etmek ya da evlatlıktan reddetmek gibi bir yetkiye sahip değildir.

Aynı şekilde, vasiyet yoluyla da mirastan mahrum etmek câiz görülmez. Aile içindeki sorumluluklar, karşılıklı saygı ve sevgiyle düzenlenmelidir. Her iki taraf da İslam’a uygun bir yaşam tarzı benimsemelidir.

İslam Miras hukukuna göre; Aile içindeki sorunlar, mirastan mahrum bırakma şeklinde bir cezalandırmayı geçerli kılmaz.

"Anne-babanın çocuklarını mirastan mahrum etmek için evlatlıktan reddetme yetkisi bulunmadığı gibi, vasiyette bulunarak mirastan mahrum etmeleri de câiz değildir."
"Çocuklar anne-babanın gönlünü incitecek, sevgi ve gönül bağını koparacak davranışlarda bulunmuşlar veya görevlerini yapmamışlarsa, dinen sorumlu olurlar. Onların bu hataları mirastan mahrum bırakılmalarına dinen sebep teşkil etmez.- Din İşleri Yüksek Kurulu, 12.07.2017

Vasiyetle mirastan mahrum bırakmak câiz mi?

İslam Miras Hukuku açısından, vasiyet yoluyla mirasçıyı mirastan mahrum bırakma girişimleri de geçersiz sayılır. Anne babanın ya da mirasta payı olanların böyle bir girişimde bulunması caiz değildir.

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!