İade ve değişim talepleri ciddi zarar veriyor
Perakende satışları artan mobilya üreticileri ve mağazaları, son yıllarda artan iade ve değişim talepleri nedeniyle ciddi zararlara uğruyor. Birçok müşterinin ürünleri keyfi sebeplerle iade ve değişim talebinde bulunduğunu söyleyen üreticiler, tüketici hakem heyetinin de incelemelerinin yetersiz olduğunu belirterek yanlış kararlara imza attığını öne sürüyor.
E-Ticaretin Etkisi büyük
Mobilya sektöründe e-ticaret kullanımının yaygınlaşmasıyla, müşterilerin iade ve değişim talepleri son yıllarda hızla arttı. Mobilya üreticilerinin iddiasına göre müşteriler, görüp beğenerek aldıkları ürünleri, kullanıcı hatası olmasına rağmen iade ve değişim talebinde bulunuyor.
İade edilen ürünün nakliye maliyetinin yanı sıra kullanılmış olmasından kaynaklı tekrar satılamayacağını söyleyen üreticiler, tüketici hakem heyeti bilirkişilerinin kusur tespiti noktasında yeterli bilgiye sahip olmadıklarından, yanlış kararlar aldıklarını belirtiyor.
Kusur Tespitlerinde Yeni Düzenleme Tartışması
Bursa Marangozlar ve Benzerleri Odası Başkanı Cemil Vardar, 2018 yılında göreve geldiklerinde, Tüketici Hakem Heyeti'nden gelen şikayetlerin oda tarafından değerlendirildiğini belirtti. Vardar, şikayetlerin meslektaşları ile birlikte değerlendirilerek, ürünlerin denetlendiğini ve kusur tespitlerinin esnaf arkadaşları ile birlikte yapıldığını söyledi. Ancak, 2020'den sonra yapılan değişiklikle artık meslek liselerindeki öğretmenlerin bu işi üstlendiğini ve bunun doğru tespit yapmayı zorlaştırdığını ifade etti.
“Meslektaşlarımız, ustalarımız, zanaatkarlarımız varken okulda öğretmenlik yapan bir kişinin doğru tespit yapması imkansız. Mesleğin içinde değil sadece öğretim üyesi. Biz çekirdekten yetişen insanlarız. Mobilyada, koltukta, yatakta tüm meslek erbaplarımız ile birlikte sorunların, kusurların çok daha doğru tespitini gerçekleştiririz.”
Üreticiler ve Mağazaların Mağduriyeti
BTSO Halı ve Mobilya Perakende Komitesi Başkanı Serkan Feytek, perakende sektöründe nihai tüketicinin ürünü görerek, beğenerek aldığını belirterek, “Müşteri ürünü teslim aldıktan 15-20 gün sonra ‘bu benim istediğim gibi olmamış' diyerek mağazaya kayıtsız şartsız iade etmek istiyor. Bu da inanılmaz derecede mağazacıları rahatsız ediyor.” dedi. Feytek, üretim ve sevkiyat maliyetlerinin çok yüksek olduğunu ve kar oranlarının düşük olması nedeniyle mağazaların ciddi zarar gördüğünü söyledi.
Tüketici hakem heyetlerinin kararlarının genellikle yanlış veya müşteri arzusuna istinaden verildiğini belirten Feytek, “Mobilya sektöründe tüm meslektaşlarım internet satışları için platformlar kuruyor. Ürünlerini internet sitelerinde yayınlayarak satıyorlar. Ancak, ürün evlerine gittiğinde birkaç gün kullanılıp sonrasında vazgeçilerek iade ediliyor. Mobilya ürünleri metreküp bazında çok yer kapladığı için sevkiyat maliyeti de bir hayli yüksek oluyor. Geri iadelerinde de aynı bedeli ödediklerinden dolayı meslektaşlarımız e-ticareti çok arzulamalarına rağmen satış yapamıyorlar. E-ticaret korkulu rüyaları oldu.” ifadelerini kullandı.
Feytek, bu sorunun çözülmesi için bir platform kurulup ürünün gerçekten hatalı olup olmadığının ispatlanması gerektiğini vurguladı.