Mübarek üç ayların başlamasıyla birlikte İslam aleminde manevi bir havaya bürünülüyor. 12 Ocak'ta başlayan bu özel dönem, Recep, Şaban ve Ramazan aylarını kapsıyor.
Mübarek 3 aylar, Müslümanları derin bir dini hissiyat içerisine sokuyor. Peki, bu aylarda oruç tutulur mu? İşte, Hz. Peygamber'in (s.a.v) rehber olan örnekleri ve dinî açıklamalar ışığında bu sorunun cevabı.
Üç Aylar ve Oruç: Dini ve Tarihsel Perspektif
Üç Aylarda Oruç Tutmanın Yeri
Recep ve Şaban aylarında oruç tutmanın İslam dinindeki yeri merak ediliyor. Ramazan ayında farz olan oruç, Recep ve Şaban aylarında nafile olarak tutulabiliyor. Hz. Muhammed'in (s.a.v) Recep ve Şaban aylarında daha fazla nafile oruç tuttuğu biliniyor. Ancak Ramazan dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadislerle sabittir.
Ramazan ayında oruç tutmak her Müslüman'a farzdır (Bakara, 2/184-185).
Recep ve Şaban aylarında Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu kaynakalrda yer almaktadır.
Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79).
Recep ve Şaban aylarının aralıksız tamamının oruçlu geçirilmesinin sünnette yeri yoktur. Ancak oruç borcu olan, imkanı olan bu ayları oruçlu geçirebilir, nafile oruç olur.
Kişi, imkanı varsa bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir. Özellikle Pazartesi ve Perşembe günlerini oruçlu geçirmek sünnettir.
Yine bu ayların başında 3 gün, ortasında 3 gün sonunda 3 gün nafile oruç tutulması tvsiye edilmektedir.
Hz. Peygamber (s.a.v) mübarek 3 aylar girince şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259)
Üç Ayların Özel Günleri ve Kandilleri
Mukaddes üç aylar, dini takvime göre çok sayıda özel gün ve geceleri içinde barındırıyor. Bu ayların başlangıcı 11 Ocak'ta Regaip Kandili ile başladı. Ardından Miraç Kandili, Berat Kandili gelecek. Ramazan ayının habercisi olarak kabul edilen bu özel günler, müminler için ayrı bir öneme sahip.
Miraç Kandili 6 Şubat Salı günü
Ramazan ayının müjdecisi Berat Kandili 24 Şubat Cumartesi günü
Ramazan ayı 11 Mart Pazartesi günü başlayacak.
Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi, ramazanın 27. gecesi olan 5 Nisan Cuma gecesi idrak edilecek.
Müslümanlar 10 Nisan'da Çarşamba günüRamazan Bayramı'nı karşılayacak.
Ramazan Ayına Hazırlık
Üç aylar, aynı zamanda Ramazan ayına hazırlık süreci olarak da değerlendiriliyor. Bu süreçte yapılan ibadetler ve tutulan nafile oruçlar, Ramazan ayına manevi bir hazırlık olarak görülüyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı, bu özel günlerin takvimini "vakithesaplama.diyanet.gov.tr" adresinde yayınlıyor, böylece Müslümanlar için bu günleri takip etmek ve ibadetlerini planlamak kolaylaşıyor.
Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar