İslam dünyasının en kutsal zamanlarından biri olan ve halk arasında "üç aylar" olarak bilinen Receb, Şaban ve Ramazan ayları, manevi hayatın zenginleşmesi için benzersiz bir fırsat sunuyor.

Hz. Peygamber (s.a.s.), Receb ayı girdiğinde “Allah’ım! Receb ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir.

Bu özel aylar, oruç ibadeti ve diğer dini pratiklerle dolu bir dönemi ifade ediyor.

Genç Gazete Mübarek Üç Aylarda Oruç Tutmak Çok Mu Sevap (3)

Üç Ayların Önemi ve İbadetleri

Receb ve Şaban Aylarında Oruç

Receb ve Şaban ayları, Ramazan ayının habercisi olarak kabul edilir ve bu aylarda nafile oruç tutmak sünnettir. Hz. Peygamber'in (s.a.s.) bu aylarda diğer aylara göre daha fazla nafile oruç tuttuğu bilinmektedir. Ancak, Ramazan dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadislerle sabittir.

Genç Gazete Mübarek Üç Aylarda Oruç Tutmak Çok Mu Sevap (2)

Ramazan Ayında Farz Oruç

Ramazan ayı, İslam'ın beş şartından biri olan orucun farz kılındığı aydır. Kuran'ın el-Bakara suresinde belirtildiği üzere, bu ayda oruç tutmak her yetişkin Müslüman için zorunludur. Ramazan orucu Allah'ın emridir, farzdır. Ramazan ayının manevi atmosferi, toplumu bir araya getiren ve birlik duygusunu pekiştiren özel bir zaman dilimidir.

Din İşleri Yüksek Kurulu, 12.07.2017 tarihinde yaptığı açıklamada, Receb ve Şaban aylarında aralıksız oruç tutmanın sünnette bir dayanağının olmadığını belirtmiştir.
Receb ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamber’in (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nâfile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53 [1969-1973]; Müslim, Sıyâm,)

Genç Gazete Mübarek Üç Aylarda Oruç Tutmak Çok Mu Sevap (4)

Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde Mübarek 3 aylarda; Recep ve Şaban aylarında dilediği kadar nâfile oruç tutabilir. Özellikle Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutmak sünnettir. Yine hicri ayların başında, ortasında ve sonunda üçer gün nafile oruç tutulması tavsiye edilmiştir. Mübarek 3 aylarda tutulan orucun, normal aylarda tutulan oruçlara nazaran kişiye daha çok sevap kazandırması umulur.

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar