Ulusal basında dün yer alan haberlere göre Hükümet, artık çok fazla işlevi kalmadığını düşündüğü muhtarlık sistemine son verecek çalışma yürütüyor. Yapılan çalışmaya göre, belediye sınırları içinde kalan mahallelerde muhtarlık olmayacak. Muhtarların yaptığı nüfus, seçim ve ikametgâhla ilgili işleri kaymakamlık ve belediyeler yürütecek. Buna karşın köy muhtarları ise yerini daha güçlendirilmiş şekilde koruyacak. Köy muhtarlarının yetkilerinin arttırılması, özlük haklarının da iyileştirilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Yasal düzenleme bu dönem çıksa bile uygulama gelecek seçimden sonra yürürlüğe girecek. Muhtarlar görev sürelerini tamamlayacaklar. Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız Türkiye Muhtarlar Birliği Derneği Genel Başkanı Bekir Kahyaoğlu bu tür bir çalışmanın söz konusu olmadığını söyledi. Kahyaoğlu: "Ben bu haberin bir yere dayanarak veya bir somut delille verildiğine inanmıyorum. Çünkü İçişleri Bakanlığımızın şu anda böyle bir çalışması yok. Zaten Bursa"da muhtarlarla birlikte yaptığımız istişare toplantısında, Başbakan Yardımcımız, Türkiye"nin ikinci adamı konumundaki Bülent Arınç da açık ve net bir şekilde "Mahalle muhtarlıkları kapanacak diye bir şey yok" dedi. Toplantıda mahalle muhtarlarıyla ilgili yapılacak kanun değişikliği gündeme geldi. Ben bu haberin nereden ve ne amaçla doğduğunu anlamakta zorluk çekiyorum. Ayrıca bir kurum kapanacağı zaman da, o kurumların baş konumuna danışmak zorundalar. Danışılmadığı zaman yarın sorun doğar. Onun içindir ki biz kesinlikle mahalle muhtarlıklarımızın kapanacağına inanmıyoruz ve kapanması da mümkün değil" diye konuştu.
11 YIL MUHTARLIĞA ARA VERİLDİ
1933 yılında Mahalle muhtarlıklarının kapatıldığını ve muhtarlık görevlerinin belediyeye devredildiğini kaydeden Kahyaoğlu, 11 yıl sonra tekrar mahalle muhtarlıklarının 1944 yılında iade edildiğini anımsattı. "1944 yılından bu yana da devam ediyoruz" diyen Başkan Kahyaoğlu: "Zaten muhtarlık müessesesi 1864 yılında kurulmuştur. O günden bu güne sadece 11 yıl ara verilmiştir, bunun haricinde muhtarlıklar görevlerini yerine getirmiştir. Onun içindir ki, bu gün de kapanması mümkün değil. Muhtarlıklarda isim değişebilir, Avrupai sisteme dayanmak kaydıyla isim değişebilir. Zaten şu anda mecliste görüşülen yerel yönetimler yasası çıktıktan sonra ihtiyar köy heyeti köy meclisi, mahalle meclisi olacak. Bu değişiklik olacak, ama muhtarlıklar kaldırılmayacak sadece kelime değişecek" şeklinde konuştu.
"MUHTARLAR YENİ YASAYLA RAHATLAYACAK"
Başkan Kahyaoğlu: "Muhtarlıkların kalkması gibi bir şey söz konusu olursa, karşılarına biz Muhtarlar Birliği Dernekleri Federasyonu olarak biz dikiliriz. Dolayısıyla muhtarlarımızın rahatsız ve tedirgin olmasına gerek yok. Muhtarlar Birliği Genel Başkanı olarak ben muhtarlarımızın rahat olmasını özellikle istirham ediyorum. Yerel yönetimler yasasında muhtarlarımızın maaşlarıyla ilgili konu da yer alıyor. En düşük muhtar maaşı asgari ücretin üzerinde olacak, muhtarlarımızın sosyal güvencesi de devlet tarafından ödenecek. Bu konuyla alakalı hükümetten de olumlu cevap aldık, hatta yazılı bir belgemiz bile var. Köy muhtarlarımızın maaşını ve sosyal güvencesini İl Özel İdareler verecek. Böylece muhtarların statüsü de yükselecek ve çok büyük yetki verilecek. Yakında bu yerel yönetimler yasası meclisten geçmek kaydıyla muhtarlarımız rahatlayacak" diyerek sözlerini tamamladı.