Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den ilk defa açıklamış olduğu, Türkiye'de bulunan fay hatlarıyla alakalı yapmış olduğu açıklamasında 7.4'lük şiddetli deprem heran için olabilir.

Naci Görür, İlk Kez Açıkladı: O İlde şiddetli Deprem olacak

Prof. Dr. Naci Görür, deprem ile alakalı çok ciddi uyarılar da bulundu. Tunceli ili'nin büyük ölçüde deprem tehlikesi altında olduğunu bir kez daha söyledi Naci Görür, Erzincan-Karlıova civarında yer alan fayın artık zamanının geldiğini ve 7,4 şiddetinde deprem olabileceğini söyledi.

Görür, Türkiye’nin deprem dönemlerinde yaşamış olduğu ve son yıllarda gerçekleşen depremlerin bu gerçeği bir kez daha duyurduğunu söyledi.

Önemli olarak Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer almakta olan fayların çok aktif rol aldığını söyleyen Görür, bölgedeki fayların büyük depremler oluşturabileceğini söyledi.

Faylardan biri de Erzincan-Karlıova bölgesine uzanan ve 100 kilometre uzunluğu olan fay olduğunu bildirdi. Görür, bu fayın en son büyük depremi 1939 yılında yaşanan ve 33 bin kişinin yaşamını yitirdiği 7,9 şiddetinde olan Erzincan depremini hatırlattı.

Naci Görür, yapmış olduğu açıklamada fayın ortalama 80 yılda bir deprem oluşturabileceğini ve zamanının artık çok fazla kalmadığını vurguladı.

TUNCELİ'YE DİKKAT

Naci Görür, "Bu fayın zamanı artık gelmiş durumda, deprem üretirse 7,4 şiddetine kadar çıkabilir. Bu fayın kırılması durumunda Tunceli’yi tehdit ediyor. Tunceli’nin deprem riski çok yüksek. Bu fay kırıldığında Tunceli’de 7,2 şiddetinde bir deprem hissedilebilir."

Tunceli’nin depreme çalışmalarında olması gerektiğini söyleyen uzman bilimci, binaların desteklenmesi ve deprem eğitimi verilmesi hususunda önemli noktalara değindi.

ERZİNCAN, KARLIOVA CİVARINA DİKKAT

"Malatya'dan Hatay'a kadar çok önemli kesimi kırıldı. Uzun zaman afet niteliğinde büyük deprem oluşmaz bazı graben fayları var. Fakat yaşları itibariyle yavaş faylardır. 

Büyük deprem 500 sene beklemiyoruz. Doğu Anadolu fayının hareketinin 7 ve üzeri şiddetli deprem stresi oluşturması için 500 yıl gerekiyor. Sözünü ettiğim fayın kırılmamış kesimleri de bir süre sonra kırılıyor. Artçı deprem diyoruz. O bölgede 1-1,5 sene deprem hissedeceğiz. Doğu Anadolu fayı olmak üzere Bingöl ve Karlıova bölgesi hariç büyük depremlerden uzağız. Kırılmamış yerler varsa muhakkak kırılacaklardır."

7.4 OLARAK UYARDI

"Erzincan-Karlıova arasını bekliyoruz. Bu fay deprem üretirse 7,4 şiddetine kadar çıkabilir. Tunceli'ye uzak değil. Batıdan da aktif bir fayla çevrilidir. Ovacık fayı, yavaş hareket ederek deprem üretiyor. Tunceli'nin hemen güneyinde Nazimiye fayı var. Dört taraftan fay ile çevrilidir. Yedisu fayı özellikle endişe konumundadır. Eli kulağında, hiç şakası yok. Zaman olarak kesin konuşamıyoruz. Tekerrür periyodunu bilemiyoruz.

WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:
https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G
KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN
NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?
Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.
Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;
0532 696 30 57