Namibya'nın kuzeyinde, Grootfontein kasabasına yakın Hoba bölgesinde yer alan Hoba Gök taşı, dünya üzerindeki en büyük tek parça gök taşı olarak bilinmekte. Bu muhteşem gök taşı, hem bilimsel önemi hem de turistik cazibesiyle dünya genelinden ziyaretçi çekiyor.

20231024_5_01513C1B366744A0EA57DA3E906158C60

Bir Tarlada Büyük Keşif

1920'de, Namibyalı çiftlik sahibi Jacobus Hermanus Brits'in tarlasını kazarken tesadüfen karşılaştığı bu gök taşı, aslında 80 bin yıl önce dünyamıza misafir olmuş. Testler sonucunda gök taşı olduğu anlaşılan bu devasa taşa, yerel dilde 'Ben buldum' anlamına gelen 'Hoba' ismi verilmiştir.

60 Tonluk Dev: Hoba Gök Taşı

Bu eşsiz taşın boyutları da oldukça etkileyici. Yaklaşık 3x3 metre boyutlarında ve 1 metre yüksekliğinde olan taş, tam 60 ton ağırlığında. Taşın ana bileşenleri ise demir, nikel ve kobalt. Bu devasa taşın yüzde 80'i demirden, yüzde 16'sı nikelden ve geriye kalan kısmı ise kobalt ve diğer minerallerden oluşuyor. Ancak altın ya da elmas barındırmadığına dikkat çeken rehber Jonathan, taşın zengin mineral yapısına rağmen bu iki değerli maddeyi içermediğini vurguladı.

Sıradışı Özellikleriyle Hoba

Hoba Gök taşı, sadece büyüklüğü ile değil, diğer özellikleriyle de büyülüyor. Taş, bileşenlerinden dolayı her zaman aynı sıcaklıkta kalıyor. Üstünde durup bir şeyler söylendiğinde sesin eko yaptığını gözlemlemek mümkün. Ayrıca, gök taşının düşüş şeklinin dikey değil, yatay olması nedeniyle bu büyüklükte bütün olarak korunduğu düşünülüyor.

Jonathan, geçmişte kamp yapan insanlar tarafından taşa zarar verildiğini belirtti ve bu olayın ardından taşın koruma altına alındığını sözlerine ekledi.