ABD'de düzenlenen 75. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin sonuç bildirgesi yayımlandı. Washington D.C.’de iki gün süren zirvede, Rusya'ya karşı Ukrayna'ya daha fazla destek sözü verildi ve başta Çin olmak üzere, Ukrayna'da Rusya'ya destek veren ülkelere bu desteği sonlandırma çağrısı yapıldı.

Bildiride, ittifakın Ukrayna'yı "NATO üyeliği de dahil olmak üzere tam Avrupa-Atlantik entegrasyonuna giden geri dönüşü olmayan yolda" desteklemeye devam edeceği belirtildi. Müttefiklerin gelecek yıl içinde Ukrayna'ya asgari 40 milyar euro (43,28 milyar dolar) askeri yardım sağlamayı planladığı kaydedildi.

Ukrayna'ya Destek ve Rusya'ya Tepki

Müttefikler kabul ettiğinde ve koşullar karşılandığında Ukrayna'ya İttifak'a katılma daveti gönderileceği teyit edildi. "Ukrayna'nın kendi güvenlik düzenlemelerini seçme ve dış müdahale olmadan kendi geleceğine karar verme hakkını tam olarak destekliyoruz. Ukrayna'nın geleceği NATO'dadır" ifadeleri yer aldı. Rusya'nın Ukrayna'daki savaşın tek sorumlusu olduğu ve Rus kuvvetlerinin insan hakları ihlalleri ve savaş suçları nedeniyle cezasız kalmayacağı vurgulandı.

Belarus, Çin, İran ve Kuzey Kore'ye Uyarı

Bildirgede, Belarus, Çin, İran ve Kuzey Kore'nin isimleri zikredilerek, bu ülkelerin Rusya'ya yardımlarının kınandığı belirtildi. Çin'in Rusya'nın Ukrayna'daki savaş çabalarının "kesin olarak kolaylaştırıcısı" olduğu ve Avrupa-Atlantik güvenliğine sistemik zorluklar yarattığı ifade edildi. Çin'e, Rusya'ya maddi ve siyasi desteği durdurması çağrısı yapıldı.

Terörle Mücadele ve Bölgesel Güvenlik

Terörle mücadelenin NATO'nun kolektif savunması açısından vazgeçilmez olduğu ifade edilerek, teröristlere karşı kararlılıkla mücadele edileceği belirtildi. Batı Balkanlar ve Karadeniz bölgelerinin stratejik önemi vurgulandı ve NATO'nun bölgenin güvenliğine ve istikrarına güçlü bir şekilde bağlı olduğu belirtildi. Ayrıca, Batı Balkanlar ile siyasi diyalog ve pratik işbirliğinin geliştirileceği kaydedildi.

Gelecek Zirveler

75. NATO Zirvesi'ne ev sahipliği yaptığı için ABD’ye teşekkür edilirken, 2025'te Hollanda'da gerçekleşecek zirvenin ardından bir sonraki zirvenin Türkiye'de yapılacağı duyuruldu.

Kaynak: HABER MERKEZİ