Toplumumuzda "Yağmur ayı" olarak adlandırılan Nisan, yağmurlarının şifalı olduğuna inanılan bir zaman dilimidir.
Bu inanışın kökeninde, yağmur sularının doğal olarak içerdiği demir ve diğer mineraller yatmaktadır. Uzmanlar, bu elementlerin insan vücuduna enerji ve dinçlik kattığını belirtiyor.
Nisan yağmurunun sağlık üzerine etkileri nelerdir?
Nisan yağmurunun yağdığı sırada havadaki zerre taneleri yağmurla beraber yeryüzüne düşer. Bu sebeple Nisan yağmuru toplamak için hava sağlığının güzel olduğu, bol oksijeni olan ortamlar tercih edilmeli.
Nisan ayında bitki ve çiçek tozları, reçine ve çiçek polenleri gibi doğanın şifalı bileşenleri atmosfere karışır. Nisan ayında yağan yağmur, havadaki bu maddelerle beraber yeryüzüne düşer. Böylece Nisan yağmuru semanın şifalı balı olur.
Günümüzde yapılan araştırmalar, Nisan yağmurlarının içerisinde laktik asit, çiçek polenleri ve bitki reçineleri gibi maddeleri barındırdığını göstermektedir.
Nisan ayında yağan yağmur suyu yapısında bol miktarda azot, demir, magnezyum ve potasyum gibi çeşitli besin elementleri içerir.
Nisan ayında gelen çöl tozları +2 değerlikli demir taşımaktadır. Nisan yağmurları sayesinde insan ve toprak bu demirden faydalanır.
Bu bileşenler, yağmurun düşmesiyle birlikte toprağa ve havaya karışarak çeşitli sağlık faydaları sağlar.
Nisan yağmurunun toplandığı doğru zamanlarda ve doğru yöntemlerle kullanıldığında, birçok sağlık faydası sunduğu biliniyor.
Bu suyla banyo yapabilirsiniz.
Nisan yağmur suyu ile abdest alınabilir.
Nisan yağmur suyu ile yüz yıkanabilir. Gözlere de şifa verir.
Nisan yağmur suyu ile saçlarınızı yıkayabilirsiniz.
Çocuğu olmayan çiftlere bile Nisan yağmuru tavsiye ediliyor
Özellikle saç sağlığı ve cilt bakımında oldukça etkili olan bu yağmur suyu, yüz yıkamak ve saçları yıkamak için kullanılabiliyor. Ayrıca, azot ve oksijen bileşenleri sayesinde bitkiler için de yararlıdır.
Nisan yağmuru saçları yumuşatır, canlı ve parlak bir görünüm sağlar. Nisan yağmuru, saçları besleyerek, hızlı uzamasını sağlar.
Demir eksikliği bulunan bir kimse nisan yağmuru içerse vücudundaki demir oranı artar.
Yoğurt başta olmak üzere mayalama işleminin de Nisan yağmuru ile yapılması tavsiye edilir. İçeriğindeki laktik asit mayalamada önemli etkendir.
Çocuğu olmayan çiftlerin bile yağmur suyunu içtikleri takdirde şifa bulacaklarına inanılır.
Nisan yağmurlarının şifalı suyu ne zaman ve nasıl toplanır?
Şifalı olarak kabul edilen Nisan yağmurlarından maksimum fayda sağlamak için, yağmur sularının temiz bir kapta toplanması önerilir. Yağmur düşen ortama temiz bir kap konularak yağmur toplanır.
Hava kirliliği olan şehirlerde Nisan yağmurunu toplamak tavsiye edilmez. Nisan yağmuru köylerde, kırsal mahallelerde, orman ve yaylalarda toplanmalı.
Yağmurun toplanma zamanları, Rumi takvime göre Nisan ayının 13'ünden Mayıs'ın 12'sine kadar olan dönem içerisinde olmalıdır.
Nisan yağmuru kültürü
Hz. Enes (r.a) şöyle anlatmıştır, “Rasulullah (SAV) ile birlikteyken yağmur yağmıştı. Hemen başını açtı ve “Yağmur rabbimin yeni yarattığı ve indirdiği rahmettir” dedi. (Müslim 2/615, Ebu Davut 5/3309)
Konya'da Mevlana dergahında "Nisan taşı" adı verilen kaplarda biriktirilen yağmurların şifalı olduğuna inanılırdı. Konya’da bulunan Mevlana Müzesi’nde Nisan Taşı da sergilenmektedir.
Konya'da Mevleviler 'Nisan taşı' ismini verdikleri kaplarda biriktirdikleri Nisan yağmurlarını, misafirlere ikram ederlermiş.
Bu suyu içmek, pek çok rahatsızlığa iyi gelmekle birlikte, Anadolu kültüründe bu suyun bolluk ve bereket getirdiğine inanılır.
Anadolu'da Nisan yağmuru kaplarda biriktirilip misafirlere ikram edilir, hastalara içirilir, maya ve yemeklerde de kullanılırdı.
Modern bilim ve yüzyıllar boyu süregelen inançlar, Nisan yağmurlarının hem ruhsal hem de fiziksel sağlığa faydalı olduğunu ortaya koymaktadır.
Baharın bu değerli armağanından en iyi şekilde yararlanabilmek için, temiz havada ve doğru zamanda toplanan yağmur suyunun kullanılması önem taşımaktadır.
Bu suyun faydaları arasında, demir eksikliğinin giderilmesi, cilt sağlığının korunması ve saçların daha sağlıklı uzaması gibi etkiler bulunmaktadır.
Toplama işlemini yaparken, suyun temiz bir ortamda biriktirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Nisan yağmuru suyuna okunacak sure ve dualar
Nisan Yağmuru suyuna okunması tavsiye edilen dua ve sureler şunlardır;
A-70 defa: Fatiha suresi
B-70 defa: Ayetül kürsi
C-70 İhlası suresi
D-70 Felak suresi
E- 70 Nas suresi
F-70 Tesbih duası (subhanellahi vel hamdü lillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber. Vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil-azim)
G- 7 sabah abdestli olarak aç karnına içilir.
Bunu yapan kişi inşallah hastalıklardan şifa bulur.
Önemli bir Kuran-ı Kerim tefsiri olan Tefsir-i Kebir Kuran tefsiri'nde yer alan şu rivayet Nisan yağmuru ile ilgili paylaşılmaktadır:
"Beni hak Peygamber olarak gönderen Allaha Yemin ederim ki, çocuğu olmayan bir erkek, bu sudan hanımına içirse, Allahü Tealanın izni ile hanımı hamile kalır. Hanımını başı ağrıyan bir erkek bu sudan hanımına içirsse, bu su ona sıhhat için yeterli olur. İçen kimsenin balgamını keser. Rüzgar ona zarar vermez. Çirkin haller kendisine isabet etmez. Bel ağrısından, karın ağrısından, şikayeti kalmaz. Alaca hastalığından korkmaz, göğüs ağrısı çekmez, kalbine gelen vesvese, evham gönlünden çıkar gider. Kendini çok eğlenmek, haset, kibir, düşmanlık, gıybet ve koğuculuk gibi manevi hastalıklar dahil,dünyada yaşayan her fani için Allahın izni ile fayda vericidir."
Son tavsiyemiz şudur: Nisan ayında yağmurda başı açık yürüyün. Nisan yağmurlarında ıslanın. Şifa olsun inşallah!
Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar