Nişanlılık döneminde dini nikâh kıymak uygun mudur? Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda önemli bir açıklamada bulundu.
Nişanlılık Döneminde Dini Nikâhın Yeri
Nişanlılık dönemi, çiftlerin birbirlerini daha iyi tanıma fırsatı olarak görülüyor. Ancak bu süreçte dini nikâhın yeri ve önemi sıkça tartışma konusu oluyor. Din İşleri Yüksek Kurulu, bu konudaki görüşlerini detaylı bir şekilde açıkladı.
Nişanlılık Sürecinin Önemi
"Evlenmeyi diğer akitlerden ayıran özelliklerden biri bu akitten önce genellikle bir nişanlanma döneminin geçirilmesidir. Taraflar bu süreç içinde birbirlerini daha iyi tanımakta, karşılıklı hediyeler alınıp verilmektedir."
Mahremiyet Ölçüleri ve Dini Hassasiyet
Nişanlı çiftlerin mahremiyet ölçülerini gözeterek birbirleriyle zaman geçirmeleri, bu süreçte dini hassasiyetlere dikkat etmeleri gerektiği vurgulanıyor. Ancak, evlilik öncesi "dini nikâh" kavramının günümüzde yanlış anlaşılmaları ve olası mağduriyetleri de beraberinde getirdiği belirtiliyor.
Resmi Nikâhın Önemi
"Günümüzde gençler, gerek velilerinden izinsiz olarak gerekse velilerin bilgisi dâhilinde nişanlılık döneminde güya dinî hassasiyetleri gözetmek amacıyla halk arasında “dinî nikâh” olarak bilinen merasimi yapmakta ve sonuçta evlilik öncesi hiç de arzu edilmeyen üzücü hadiseler meydana gelmektedir."
Bu durumların önüne geçebilmek için çiftlerin, dini nikahla birlikte resmi olarak nikâhlarını kıydırmalarının önemi vurgulanıyor. Din İşleri Yüksek Kurulu, dini nikâhın evlilik öncesi dönemde uygun olmadığını ve resmi nikâhın gerekli olduğunu belirtiyor.
İşte Din İşleri Yüksek Kurulu’nun Kararı:
Evlenmeyi diğer akitlerden ayıran özelliklerden biri bu akitten önce genellikle bir nişanlanma döneminin geçirilmesidir. Taraflar bu süreç içinde birbirlerini daha iyi tanımakta, karşılıklı hediyeler alınıp verilmektedir.
Bu dönemde nişanlıların mahremiyet ölçülerini gözetmek kaydıyla birbirlerini daha yakından tanımak amacıyla görüşüp konuşmalarında bir sakınca yoktur. Fakat nişanlıların dost hayatı yaşamaları, dedikoduya mahal verecek şekilde baş başa kalmaları ve benzeri İslâm’ın onaylamadığı davranışlardan uzak durmaları gerekir (Tirmizî, Fiten, 7 [2165]).
Günümüzde gençler, gerek velilerinden izinsiz olarak gerekse velilerin bilgisi dâhilinde nişanlılık döneminde güya dinî hassasiyetleri gözetmek amacıyla halk arasında “dinî nikâh” olarak bilinen merasimi yapmakta ve sonuçta hiç de arzu edilmeyen üzücü hadiseler meydana gelmektedir. Bu tür olayların yaşanmaması için yapılan nikâh akitlerinin mutlaka kayıt altına alınıp hukuki güvenceye kavuşturulması, yani resmî olması gerekir. Çünkü dindar olduğunu söyleyen gençler veya aileleri, resmî tescilin olmadığı durumlarda çok kere, aralarında akdedildiği ifade edilen akitlerin gereğini yerine getirmemekte, taraflardan biri ve genellikle kız tarafı mağdur duruma düşmektedir. Böylece, dinimizin nikâh akdinden gözettiği ulvi gaye gerçekleşmek şöyle dursun, insanlar din adına birbirlerine zulmeder hâle gelmektedirler.
Nikâh kıyıldığında dinen evlilik hayatı başlar ve karı-koca arasında mehir, nafaka, miras gibi birtakım haklar ve sorumluluklar tahakkuk eder. Günümüzde bu haklar, evlilik resmen tescil ettirilmeksizin korunamadığından, evlenecek kişilerin “resmî nikâh” kıyılmadan halk arasında “dinî nikâh” ya da “imam nikâhı” olarak bilinen geleneksel merasimi yapmaları uygun değildir.
Din İşleri Yüksek Kurulu 12.07.2017
WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:
https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G
KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN
NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?
Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.
Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;
0532 696 30 57