Kurban Bayramı'nda Beypazarı Güveci Rüzgarı

Kurban Bayramı'nın ardından etli yemekler sofraları dolduruyor. Türkiye'nin zengin etli yemek coğrafyasının öne çıkan lezzetlerinden Beypazarı Güveci, gurmeler tarafından diğer etli yemeklerle kıyaslanıyor ve Beypazarı'na ziyaretçi çekiyor. Özenle seçilen malzemelerle hazırlanan güveç, odun fırınında tam 9 saatte pişiyor. Pişen malzemelere eklenen pirinç, 45 dakika daha pişirilerek servis ediliyor.

Genc Gazete Beypazari Guveci (2)

Güveç Yapımının İnce Noktaları

Aşçı Nesrin Sarpça, güveç yemeğinin yapılışını ve püf noktalarını şu sözlerle anlattı:

“Tarihçesi çok eski. Fırın ve odun ateşi olmadan bir ürünümüz bu. Tereyağı, pirinç, et, dana eti olması lazım. Eskiden kaburga eti, koyun etinden yaparlarmış ama şu an dana etinden devam ediyoruz biz. Biber, domates, tuz ve karabiberimiz var o kadar. Sabah erken geliriz önce fırını yakarız. Sonra malzemelerimizi hazırladıktan sonra odun ateşinde 9 saat pişmesi lazım. 10-15 tane olur zaten bu. Et tadını lezzetini suyuna salar. Sonra çekiyoruz pirinç atmamız lazım. Pirincini atıyoruz, 45 dakika da pirinçli pişirilmesi lazım. Sonra servise hazır şekilde çıkartıyoruz.”

Genc Gazete Beypazari Guveci (4)

Güveç İçin Şehir Dışından Gelenler

Aşçı Nesrin, güvece olan ilginin oldukça fazla olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bizim yerli müşterimizden fazla Ankara'dan, İstanbul'dan ve dışarıdan gelen müşterilerimiz vardır. Sadece güveç için gelirler. Güvecimizin her daim hazırda bulunması lazım. Onun için her gün 10-15 güveç atarız biz. Lezzetine de doyum olmaz.”

Genc Gazete Beypazari Guveci (3)

Ziyaretçilerin Beypazarı Güveci Deneyimi

Ankara'dan Beypazarı Güveci yemek için gelen bir müşteri, deneyimini şu sözlerle paylaştı:

“Arkadaşlarla ortamda konuşurken, Beypazarı'na güveç yemeye gittiklerini söylediler. Çok methettiler, ben de merak ettim. Ankara'dan çıktım geldim ve yedim. Çok güzel, çok lezzetli. Herkesin tatmasını tavsiye ederim.”
Genc Gazete Beypazari Guveci (5)

Kaynak: Haber Merkezi