İnegöl’ünde verimli tarım arazilerine yapılması planlanan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) hakkında, dönemin Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır'dan önemli açıklamalar geldi. Tanır, bölgedeki tarlaların dönüm başına değerinin son üç yılda 20 kat arttığını belirtti. İnegöl, Yenişehir ve Kestel'in tarıma elverişli topraklarına sahip bu bölgesinde kurulması planlanan OSB projesiyle ilgili Tanır, Tiviport'a açıklamalarda bulundu. 

Tanır, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının, seçim öncesi gündeme gelen Kestel Soğuksu İleri Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi projesini yeniden değerlendirdiğini söyledi. Ancak Tanır'a göre, bu proje rant odaklı ve tarım arazilerinin tahrip edilmesine, çevre kirliliğinin artmasına ve trafik sorunlarına neden olacak. 

Kestel'in eski Belediye Başkanı olan Tanır, bölgede planlanan 2 ayrı organize sanayi bölgesinin toplam alanının 2 bin 200 hektar olduğunu ve bu alanın Bursa'daki diğer organize sanayi bölgelerinin yaklaşık yarısı kadar olduğunu belirtti. 75 bin nüfuslu bir ilçe olan Kestel'in zaten 4 organize sanayi bölgesini kaldıramayacağını dile getirdi ve yeni projenin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

İnegöl’de Bugün Kimler Vefat Etti | 03 Mayıs 202 İnegöl’de Bugün Kimler Vefat Etti | 03 Mayıs 202

Tanır ayrıca, Kestel'de yapılan bir toplantıda BTSO Başkanı İbrahim Burkay'ın sunum yaptığını ve toplantının sonunda projenin kent dinamikleri tarafından belirlenmesi gerektiğinin kararlaştırıldığını hatırlattı.

Proje sürecinde toprak rantının arttığını ve tarım arazilerinin değerinin büyük ölçüde yükseldiğini de belirten Tanır, yaklaşık 2 yıl önce dönüm başına 50 bin TL olan tarım arazilerinin 2023'te 1 milyon TL'ye kadar yükseldiğini ifade etti.

Kaynak: Tiviport