İnegöl fuar konusunda nasıl bir mücadele gösterdi ,nerelerden geldi Öncesini zaten kıymetli büyüğüm Hamdi İdil bey köşesinde anlatıyor hatıra olarak...
Şimdiki İnegöl Avm 'nin olduğu yerde perşembe pazarı kurulurdu. Orda fuar yapıldığını hatırlarım ben.
Sonra Belediye ek hizmet binasının içinde yapıldı bir kaç kez.
Daha sonra şimdiki fuar alanı yapıldı. Yetmez ama evet denilerek mi yapıldı yoksa burası İnegöl'e yıllarca yeter mi denildi bilemem. Ama biliriz ki ufku dar yönetimler İnegöllülerin hızına yetişemedi.
Yapılan baskılar neticesinde fuar alanı hakkında yenisinin yapılması kanaati hasıl oldu. Oldu olmasına da olan olması gereken bir türlü olmadı..
8 Haziran 2011 tarihinde dönemin İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş İnegöl'ün mobilya konusunda büyük bir yol kat ettiğini söyleyerek fuar alanının yetmediğini İnegöl Belediyesi olarak 70-80 bin m2 İnegöl’e alanda yeni bir Uluslararası Fuar Merkezi kazandırmak için düğmeye bastıklarını açıklıyor.
Herhalde o düğme bozuk çıktı ki iş bir türlü bitmedi.
Takvimler 1 ağustos 2012 yi gösterdiğinde yine dönemin Belediye Başkanı Alinur Aktaş Dünya gazetesine verdiği bir röportajda Mısırlı Pyramid isimli fuar şirketin 2.OSB de 150 dönüm arazi üstüne bir fuar alanı inşaa etmek istediği kendisinin de projeye destek verdiğini açıklıyor..
Muhtemelen bunu da Sisi engellemiştir. Hayır şimdi barıştık Sisi'ye haber göndersek bu işi tekrar düşünseler..
Tabi aradan bir kaç yıl geçerken her fuar dönemi ne olacak bu fuar alanı konuşmaları sıradanlaşırken bir de bakmışız yerel seçimler yaklaşmış..
Dönemin İnegöl Belediye Başkanı ve başkan adayı Alinur AKTAŞ yerel seçimlere giderken 29 Ocak 2014 tarihinde İnegöl’e 100 bin m² fuar alanı yapılacağı vaadini veriyor.
Yok mu arttıran diyecek türden vaatler. O dönem tramvay da gelecekti ama fuar alanı durağı gerçek olmayınca ondan da vazgeçtiler herhalde..
Yerel seçimleri atlattık derken o da ne.. Genel seçimler gelmiş. Ne yani milletvekili adayımız da fuar alanı vaadi vermesin mi yani ?
Dönemin İnegöl Akparti Milletvekili Hüseyin ŞAHİN 25 Aralık 2014 tarihinde katıldığı İTSO toplantısında yeni fuar alanı İnegöl’de olmalı diyor..
Tabi kendisi temenni de bulunmuş. Olmalı diyor.. Vaatten sayılmaz en nihayetinde..
Olmalı diyor. Herhalde Samsun milletvekilleri konuya el atmadı ki İnegöl'e fuar alanı olmadı..
23 Ocak 2015 olmuştu takvim..
İnegöl Belediyesi 2014 yılı değerlendirme toplantısı yapılıyordu..
Burda garip bir şey de bu toplantı Eskişehir Rixos otelde yapılmıştı. Herhalde İnegöl'ü yönetenler İnegöl'de toplantı yapacak alan bulamamıştı.
Neyse o toplantıda yine dönemin İnegöl Belediye Başkanı Alinur AKTAŞ 105 ada üzerinde 65 bin m² alan üzerinde yeni fuar alanın 2016-2017 yılında yükseleceğini açıklıyor..
Meşhur 105 ada.. İnegöl'ün maldivleri..
Yıllar yılları kovalıyordu..
Takvimler Nisan 2016 yı gösteriyordu..
35.MODEF fuarının açılışında 80 dönüm arsa üzerinde 60 bin m² fuar alanı projesi kamuoyu ile paylaşıldı..
Tamam işte yeter bize.. Projesi bile var.. Maketini de yaptılar mı daha ne olsun..
Neyse ki Eskişehir'de değilde İnegöl Hotel Park'ta bir sunum yapılıyordu..
Tarih 18 Ekim 2016 olmuştu.
Dönemin milletvekili Hüseyin Şahin ve dönemin Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve kaymakamı Ali Akça bu sunumda 58 bin m² teşhir alanı olan fuar alanı tanıtımını yapmışlardı..
70-80 diye başlayıp 150 dönüme çıktıktan sonra 60 bin m2 projesi yapılıp 58 bin diye tanıtıldı..İnermisin çıkarmısın, ağlarmısın gülermisin ?
O da ne?
24 Ocak 2017 'de İnegöl Belediyesi Ocak ayı meclis toplantısında yeni fuar alanı kapalı zarf usülü 3 milyon 160 bin TL ile ihale ediyordu. Aman Allahım herkes şok..
Sahi o zarfa ne oldu ? Kimse açmadı mı ? 7 Haziran 2017 geldiğinde ise eee yetti artık diyerek olsa gerek dönemin milletvekili Hüseyin Şahin ve dönemin Bursa Valisi İzzetin Küçük 80 bin m² alan üzerinde 93 bin m² inşaat alanına sahip fuar alanı projesine destek vereceklerini açıklamışlardı..
Kafanız allak bullak oldu dimi 2 sene önce 58 di şimdi 80 oldu..
Olur olur daha neler olur da bir tek destek olmadılar..
Yıl olmuş 2018..Artık ülkede rejim değişmiş. Başkanlık sitemi gelmiş. Her şey değişmiş bir tek İnegöl'ün kaderi değişmemişti..
O tarihlerde basına BEBKA üzerinden fuar alanı için 15 milyon TL hibe desteği alındığı haberi servis edildi..
Demem o ki o paraya ne oldu ? O habere ne oldu ?
Olması gerekenler olmayınca Mart 2019 da acı gerçeği dönemin Müsiad İnegöl Şube Başkanı Mehmet Döngel veriyordu..
Bursa Büyükşehir Belediyesinin fuar alanı için tahsis ettiği arsanın belirlenen süreyi aşması nedeniyle iptal edildiğini açıklamıştı..
Hayaller 105 ada gerçekler acı biber..
24 Kasım 2020 ye geldiğimizde eh canım herkes söyledi yapmak zorundamıyız diyerek modaya dönemin Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel ve Belediye Başkanı Alper Taban da uyarak Bakan Mustafa Varank ile yaptıkları görüşme sonrası yeni fuar alanı için destek sözü aldıklarını açıkladılar..
Fuar alanı olmadı ama sayın Varank geldi..
Hem de ne geliş TOGG ile geldi..
Hatta TOGG gelecek diye yüzümüz gözümüz asfalt bile gördü.
Nihayet gerçek bir adım attık dediğimiz gün ise 23 Ocak 2021 idi..
TÜGİK işadamlarını Külliye’de kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan “yaptık, gitti” diyerek İGİAD başkanı Hakan Özdemir’e fuar alanının yapılacağı talimatını verdiğini söyledi..
Neden olmadığını kimin nasıl engellediğini, Cumhurbaşkanının sözünün havada niye kaldığını Hakan Özdemir ağabeyimiz anlatmıştı bana..
11 Şubat 2021 tarihinde İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ fuar alanın 2. Mobilya ihtisas OSB ‘de yapılacağını , 105 dönüm komplike bir alanda yapılacak olan yerin tahsisi için belediye başkanı Alper TABAN ve Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel’e teşekkür etti..
Teşekkür tamam da fuar alanı yalan oldu. Orası burası derken, şu metrekare bu dönüm derken 2024 te bitti..
Geçtiğimiz günlerde CHP ilçe başkanı Zemci Şahin bey de Mustafa Bozbey'in görüşünün Turanköy mevkii olduğunu beyan etti..
Görüldüğü üzere bir fuar alanı konusunda bile mutabık kalamayan bir idareci grubuyla karşı karşıyayız..
Yıllar içinde yeri değişti, yapılacak arsanın büyüklüğü değişti, inşaat alanının metrekaresi değişti, başkanlar değişti, vekiller değişti, bakanlar değişti, adası değişti paftası değişti.
Bir tek İnegöl’ümüzün makus talihi değişmedi.
Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür. İnegöl fuar alanı da yapılmayışı ile meşhurdur.
Selametle..