Ekonomi

Otomobil almak isteyenler dikkat: Bu haber size

Eskişehir’de otomotiv sektöründe yaşanan ucuzlamayla alakalı konuşan oto galericiler, şimdilerde araç almanın tam zamanı olduğunu, fiyatların ocak ayından...

Abone Ol

Eskişehir’de otomotiv sektöründe yaşanan ucuzlamayla alakalı konuşan oto galericiler, şimdilerde araç almanın tam zamanı olduğunu, fiyatların ocak ayından itibaren yeniden yükseleceğini söyledi.

Son yıllardan beri giderek artan enflasyon ve adil olmayan rekabet sonrasında ikinci el otomobil fiyatları şuursuz bir şekilde devamlı şekilde yükselerek, sıfır fiyatlarının üzerine çıkmıştı. 

Haksız rekabet ve enflasyonla mücadele için çalışmalar yapılan Ticaret Bakanlığı, otomobil fiyatlarında yaşanan adaletsizliğin önüne geçerek, piyasanın rahatlamasına sebep oldu. 

Geçtiğimiz aydan itibaren artışı sonlanan otomobil fiyatları bu aydan itibaren hızla düşüşe geçerken, araba sahibi olmak isteyen vatandaşların yüzü güldü. Fiyatların ocak ayına kadar düşük seviyede kalacağı tahmininde bulunan oto galericiler, otomobil almak için fiyatların daha çok düşmesini bekleyen vatandaşları için satın almanın şimdi tam sırası olduğunu, yeni yılda fiyatların yükseleceğini söyledi.

Fiyatlar 100-150 bin lira kadar inmiş durumda

Eskişehir’de galericilik yapmakta olan Yılmaz Yalçınkaya, otomobil almanın şimdi tam sırası olduğunu söyledi. Vatandaşların fiyatların iyice düşmesiyle birlikte yüzlerin güldüğünü fiyatların yükseleceğini dile getiren Yalçınkaya, “Valla beklenen bir şey oldu bence. Çünkü şu anda fiyatlar balon gibi çok şişmişti. Yatıyor, kalkıyor fiyatların giderek arttığını görüyorduk. Şu andan itibaren fiyatların iyice gerilemesiyle birlikte bizim açımızdan iyi oldu ve piyasalar çok durdu. Araba almak isteyenler için tam fırsat diyebiliriz. 

Yılbaşından sonra fiyatların deha da düşeceğini falan zannediyorlar fakat gelecek olan zamlarla birlikte araba fiyatları da bir nebze olsun artacak. Yani böyle hiç bir zaman durmayacak ama şu anda fiyatlar 100-150 bin lira inmiş durumda. Bu fırsatları çok iyi değerlendirsinler.”

O balon şişti şişti en sonunda patladı

Eskişehir’de 15 yıldan beri hizmet veren bir başka galerici Mutlu Saygın otomobil fiyatları ocak ayına kadar düşüşün devam edeceğini söyledi. Yeni yıl ile birlikte gelecek olan yeni fiyatlarla tekrar artacağını, “Bir aydır araba piyasası durdu. Balon şişti şişti en sonunda patladı. Şu anda arabalar gerçek değerini buldu. 

Yani ilk öncelerinde bayiden araba alırken ekstra para ödemesi oluyordu. Sıfırı 1 milyon olan bayideki araba burada 1 milyon ile 1 milyon 200’e kadar satılıyordu. Bayilerde sıfır araba aslında hep vardı fakat piyasada yok deniliyordu.

El altından bir şekilde satılıyordu. Ticaret Bakanlığı’nın bu yapmış olduğu uygulama sayesinde şu anda hemen her bayide sıfır araba var. Yüzde 10 ila 15 arası bir aşağı inme oldu. 

1 milyonluk araba 900 ila 850 bin TL civarına indi. Bir aydan beri bir durgunluk var fakat bu durgunlukta bence sadece yılbaşına kadar devam edecek. Yılbaşından sonra tekrar yeni bir zam gelmesi bekleniyor. Şu an bence otomobil kullanıcılar için tam bir alım zamanı. Yılbaşından sonra arabadaki fiyat yükselişi yeniden devam edecek.”