Turhan Şahin'in Köşe Yazısı

İNEGÖLLÜNÜN OFSAYT TAKTİĞİ: Seksenli yılların başı, yer Bursa Merinos Stadı. İnegöl takımı Bursa’dan bir rakiple karşılaşıyor. Skor 1-1, Bursa takımı yüklenmiş, İnegöl takımı yarı sahasından çıkamıyor, skoru koruması da zor görünüyor.

İnegöl takımının antrenörü bir oyuncu değişikliği yapıyor, oyuncuların tamamı İnegöl takımının yarı sahasındayken giren oyuncu arkadaşlarının olduğu bölgeye yardıma değil de, rakip korner bayrağının olduğu köşeye koşarak gidiyor dikiliyor. Başta tribünler olmak üzere herkes şaşkın.

Yan hakem koşarak yanına gidiyor “Oğlum neden buraya geldin, bir şey mi var?” İnegöllü oyuncu cevap veriyor “Bilmiyorum hocam, ….. ağabey git korner bayrağının oraya dikil, oradan da bir yere ayrılma dedi.”

Oyun başlayınca mesele anlaşılıyor. İnegöl takımı çaresizlikten başlıyor topları şişirmeye, orta sahayı geçen her top ofsayt oluyor. Ofsaytları mecburen ofsayttaki İnegöllü oyuncunun dikildiği korner bayrağının oradan atıyorlar.

Aradaki mesafe uzak olunca da oyun soğuyor. Bir ofsayt, iki ofsayt derken tribünlerin kahkahaları arasında maç 1-1 tamamlanıyor.

İZ BIRAKAN İNEGÖLLÜLER

PROF.DR.GÜLER(ACARA) TANER: 1943 yılı İnegöl doğumludur. Ortaöğretim sonrası jeoloji mühendisliği eğitimi aldı. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji  Mühendisliği Bölümü’nde 1966-2010 yılları öğretim üyesi olarak görev yaptı. Ortağı olduğu Oylat AŞ. nin  Yönetim Kurulu Üyesidir. Ankara’da yaşamını sürdürmüştür.

PROF.DR.TUĞRUL TANER: 21 Mart 1926 İnegöl doğumludur. İnegöl Ortaokulu ikinci sınıfından sonra parasız yatılı devam ederek önce Bolu sonra Kastamonu Lisesi’nde okudu. 1944 yılında okumaya başladığı İstanbul Üniversitesi Matematik Bölümü öğrencisi iken Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı sınavla ABD’ye gitti. 1948-49 yılında İllionis İnstitute of Technology’den B.Sc.derecesialdı. Buradan Chicago Üniversitesine geçti 1952’de M.Sc.derecesi ile lisansüstü derecesini tamamladı. Doktora çalışmaları yapmak üzere İlionis’e döndü. Bir mekanik proje üzerinde çalıştı. 1953 yılında MEB’in isteği üzerine yurda döndü ve MEB’in Test ve Araştırma Birimi’nde çalıştı. 1955-56 Elektrik İşleri Etüd İdaresi’nde İstatistkçi olarak görev yaptı. 1956 yılı Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’ne asistan oldu. 1957’de ODTÜ’de ek görevli ve İdari Bilimler Fakültesi’nde matematik dersleri verdi. 1958’de doktorasını tamamladı. ODTÜ Matematik Bölümü’ne katıldı. 1963-65 Ankara Fen Lisesi Projesi’nde görev aldı. Tübitak Yaz Kampları’nda öğretmenlere hocalık yaptı. 1972’den sonra TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyeliği yaptı. 1985 yılında kendi isteği ile emekli olmuşsa da 1991-92 öğretim yılına kadar ODTÜ’de derslere girmeye devam etti. 1966-67 ve 1974-77 yılları ODTÜ Matematik Bölüm Başkanlığı yaptı. ODTÜ Matematik Bölümü’ne en önemli tarihsel katkıyı yapan kişi olarak tanımlanır. 09 Nisan 2011 tarihinde vefat etti.