Turhan Şahin yazdı

TÜRKÇE EZAN GÜNLERİ VE BİR İNEGÖLLÜ: Sözcük anlamı “herkese bildirmek” olan “Ezan” 1932-1950 yılları ülkemizde Türkçe sözlerle okutuldu. O gün olduğu gibi, bugün için de toplumun benimseyemediği bir uygulama olarak hafızalarımızda yerini almıştır. Uygulama döneminden birçok anı ülkemizin her yanında dile getirilir.

Dönemi övmek ya da yermek amacıyla bu yazıyı yazmadım. Ama o günlerde yaşamış bir İnegöllüyü yakından tanıyalım istedim. Kahramanımız Rüştü Erdoğan Bosna göçmeni olup, İlçemiz Mahmut Esatbey Caddesi üzerinde, Boşnak Cami’den 50-60 metre kadar ileride evi ve işyeri olan bir bakkal. Dekor Enver olarak bilinen, Ressam Enver Erdoğan’ın babası, Keçe Ressamı Mükerrem Turhan ve Ressam Kamil Erdoğan’ın da dedesidir. Doğum tarihini öğrenemedik ama 1952 yılında vefat ettiğini öğreniyoruz.

Boşnak Camii cemaatinden olan amcamız Türkçe Ezan uygulaması sonrası, cami cemaatine pek katılmamış, namazını evinde kılmayı tercih etmiştir. Ezan vakitleri de, bahçesindeki bir dut ağacına çıkarak Ezanı Arapça olarak okumuştur.  Bunun neticesinde güvenlik güçlerince sorguya çekilip baskı görse de evinin bahçesinde ezan okumayı sürdürmüştür. 

Samimi ısrarından olabilir, evinin bahçesi dışında okumadığı için olabilir, başkalarını etkilemeye yönelik bir amacı hissedilmediğinden olabilir, amcamızın ezanı zamanla güvenlik güçlerinin de görmemezlikten geldiği bir eylem haline dönüşmüştür.

Amcamızın ezan yasağı boyunca bu tavrını devam ettirdiğini öğreniyoruz. Suça dönüştürmeden yıllarca protesto eylemini sürdürebilmek hiç de kolay değildir. Ama amcamız bunu başarmıştır.

İZ BIRAKAN İNEGÖLLÜLER

MEHMET BAŞTÜRK: İlçe Milli Eğitim Müdürü, öğretmen. İnegöl Bahçekaya Köyü 1956 yılı doğumludur. İlkokulu köyünde okudu. Eskişehir İmam Hatip Lisesi ve Eskişehir Eğitim Enstitüsü Türkçe Öğretmenliği Bölümü mezunudur. Bir süre Diyanet Teşkilatı bünyesinde İnegöl’de çalıştı. İnegöl’ün Karalar, Ortaköy ve Yeniyörük Köylerinde sınıf öğretmenliği yaptı. İnegöl İmam Hatip Lisesi’nde Türkçe Öğretmenliği ve Müdür Yardımcılığı görevinde bulundu. 1992 yılında kurucu müdürü olduğu Muzaffer Müşerref Samda İlköğretim Okulu’nda 12 yıl okul müdürü olarak görev yaptı.

1997 yılında bir yıla yakın İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevinde bulundu. Aynı göreve İkinci kez atandığı 24 Ekim 2003 tarihinden 13 Haziran 2014 tarihine kadar görev yaptı. Başarı ile yerine getirdiği bu süreç sonrasında Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitim Uzmanı olarak 2016 yılına kadar görev yaptı ve 36 yılı aşan bir memuriyet sonrası emekli oldu.  Kendi ifadesi ile göreve başladığı dönemde İnegöl’de 7 olan lise sayısı görevi bıraktığı dönemde 24 olmuştu. Okullaşmada böyle hızlı büyümenin yaşandığı bir dönemin İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak görev yaptı. Kurucularından ve ortaklarından olduğu İnegöl Okyanus Koleji’nde çalışmalarına devam etti.