Gökyüzüne uzanan çelik bir dantel gibi yükselen, ihtişamıyla Paris silüetini taçlandıran Eyfel Kulesi... Romantizmin, sanatın ve mühendisliğin mükemmel bir birleşimi olan bu yapı, adını almasının yanı sıra yaratıcısı olan Gustave Eyfel ile de özdeşleşmiştir. Peki, bu ikonik yapının ardındaki isim olan Gustave Eyfel kimdir? Hayatı, kariyeri ve Eyfel Kulesi'nin doğuş hikayesi...

Gustave Eyfel Köprülerden Zirveye Uzanan Bir Kariyer

15 Aralık 1832'de Fransa'da dünyaya gelen Gustave Eyfel, köprü inşaatı konusunda uzmanlaşmış bir mühendis olarak kariyerine başladı. Çelik yapıların öncülerinden biri olan Eyfel, yenilikçi tasarımları ve ileri görüşlü mühendislik becerileriyle kısa sürede adını duyurdu. Garabit Viyadüğü, Porto Viyadüğü gibi önemli projelere imza atan Eyfel, 1889 Dünya Fuarı için açılacak olan bir yarışmaya katılarak adını tarihe yazdıracak eseri Eyfel Kulesi'nin temellerini attı.

Bir Tartışmadan Paris'in Simgesine..

Eyfel Kulesi projesi, ilk başlarda tepkiyle karşılandı. Birçok sanatçı ve entelektüel, yapının Paris'in estetik dokusunu bozacağını savunarak projeye karşı çıktı. Ancak Eyfel, kuleyi sadece bir yapı olarak değil, aynı zamanda bir mühendislik ve mimarlık başyapıtı olarak tasarlamıştı. 

300'den fazla işçinin emeğiyle 2 yıl 2 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan kule, 324 metre yüksekliğiyle o dönem dünyanın en yüksek yapısıydı. Açılışının ardından kısa sürede büyük ilgi gören Eyfel Kulesi, eleştirileri geride bırakarak Paris'in simgesi haline geldi.

Gustave Eyfel, sadece Eyfel Kulesi ile değil, aynı zamanda Panama Kanalı'nın inşasında da önemli rol oynadı. Yenilikçi tasarımları ve ileri görüşlü mühendislik anlayışıyla tarihe adını yazdıran Eyfel, 27 Aralık 1923'te hayata gözlerini yumdu. 

Kaynak: HABER MERKEZİ