Dinler tarihi boyunca, farklı inanç sistemleri ve mezhepler ortaya çıkmıştır. Bu farklılıklar, insanlar arasında bazen anlaşmazlıklara ve çatışmalara neden olsa da, tüm dinlerin ortak bir paydası olduğu da bir gerçektir.
Peki Peygamberler Yahudilik ve Hristiyanlık diye bir din getirdiler mi? Din İşleri Yüksek Kurulu'nun bu konudaki açıklamasının ayrıntılarını paylaşıyoruz.
Semâvî Dinlerin Ortak Paydası: İslâm
İslam’ın özü tevhiddir; Allah'a teslimiyet, peygamberlerin hepsinin ortak mesajıdır.
İslâm, Allah'a teslimiyet, boyun eğme ve itaat anlamına gelir. Kur'an'a göre, İslâm; kişinin kendisini yalnızca Allah'a teslim etmesi, O'na kul olması ve O'na ibadet etmesi demektir.
Bu anlamıyla İslâm, sadece son peygamber olan Hz. Muhammed'in (s.a.s.) getirdiği bir din değil, tüm peygamberlerin getirdiği inanç sistemidir.
Her peygamberin tebliğ ettiği temel mesaj tevhid, yani Allah'ın birliği inancıdır. Buna da İslam denir.
Tevhid, Bütün Peygamberlerin Ortak Mesajıdır
Allah, gönderdiği her peygambere ümmetini tevhide davet etmelerini emretmiştir. Bu tevhid çağrısı, Hak yoluna girmenin başlangıcı ve Allah'a inanmanın ilk basamağıdır. Kur'an-ı Kerim'de bu durum şöyle ifade edilir:
"Senden önce hiçbir resûl göndermedik ki ona: 'Benden başka ilâh yoktur; şu hâlde bana kulluk edin.' diye vahyetmiş olmayalım." (el-Enbiyâ, 21/25)
Peygamberlik, ilk insan ve ilk peygamber Hz. Âdem ile başlamış, Hz. Muhammed ile son bulmuştur. Dolayısıyla Allah'ın farklı zamanlarda gönderdiği dinlerin esası aynıdır; Allah'ın gönderdiği tüm bu dinlere “İslâm”, müntesiplerine de “Müslüman” denilir.
Kur'an, Bütün Peygamberleri Müslüman Olarak Nitelendirir
Kur'an-ı Kerim, farklı zamanlarda gönderilen peygamberlerin aynı mesajı taşıdığını açıkça belirtir. Örneğin, Hz. İbrahim hakkında Kur'an'da şöyle buyrulmaktadır:
"İbrahim, ne Yahudi, ne de Hristiyan idi; fakat o, Allah'ı bir tanıyan dosdoğru Müslüman idi." (Âl-i İmran, 3/67)
Ayrıca, tüm peygamberlerin mesajının temelde aynı olduğunu ve bunun da İslâm'dan ibaret olduğunu belirten şu ayet de önemlidir:
"Allah'a, bize indirilene, İbrahim'e, İsmail'e, İshak'a, Yakup'a ve torunlarına indirilene, Musa'ya ve İsa'ya verilen ve diğer peygamberlere Rableri tarafından verilene iman ettik. Onlar arasında bir ayrım yapmayız, biz de Müslümanlarız, deyin." (el-Bakara, 2/136)
“İbrahim, ne Yahudi, ne de Hristiyan idi; fakat o, Allah’ı bir tanıyan dosdoğru Müslüman idi.” (Âl-i İmran, 3/67) âyetinde İbrahim (a.s.) için Müslüman ifadesi kullanılmıştır.
Yahudilik ve Hristiyanlık, İslam olarak tanımlanamaz
Her ne kadar tevhid inancı bütün peygamberlerin ortak mesajı olsa da, Yahudilik ve Hristiyanlık bugünkü halleriyle peygamberlere indiği şekliyle korunmamıştır. Bu nedenle, bu dinlere İslâm denilemez.
Peygamberler Yahudilik ve Hristiyanlık diye bir din getirmemiştir. Bu isimler dinlerini değiştirip bozanlar tarafından peygamberler sonrasında uydurulmuştur.
Kur’ân-ı Kerîm bunu açıkça ifade etmektedir: “Allah, sizi hem daha önce, hem de bu Kur’ân’da Müslüman diye isimlendirdi.” (el-Hac, 22/78).
Hz. Musa da Hz. İsa da İslam peygamberidir.
Esas itibarıyla hak dinin temel prensiplerinde değişiklik yoktur. Ancak zaman içerisinde ibadetlerin şekilleri ve muamelata dair hükümler farklılık gösterebilir.
İslâm'ın Evrensel Mesajı, Tüm Zamanlara ve Tüm Milletlere Hitap Eder
Yahudi ve Hristiyanlara gayrimüslim denmesinin sebebi, onların Hz. Muhammed ve onunla gönderilen dine inanmamalarıdır.
Yadudiler ve Hristiyanlar inançlarına şirk ve küfür bulaştırdıkları için İslam dininden çıkmış ve Müslüman olma özelliğini kaybetmişlerdir.
Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda şu açıklamayı yapmıştır: "Yahudi ve Hristiyanlara gayrimüslim denmesi onların Allah (c.c.) tarafından, İslâm’ın son peygamberi Hz. Muhammed’e ve onunla gönderilen dine inanmamaları sebebiyledir."
İslâm, tüm peygamberlerin ortak mesajı olan tevhidi içerir ve bu nedenle evrenseldir.
İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!